Порекло становништва, село Урвич (Владичин Хан)

23. јануар 2016.

коментара: 0

Порекло становништва села Урвич, општина Владичин Хан, Пчињски округ. Према књизи др Јована Ф. Трифуноског „Грделичка Клисура“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Урвич је мало село у нижем делу Грделичке Клисуре. Око њега су Јастребац, Летовиште, Теговиште и др.

Воде.

Становници се снабдевају водом из извора озиданих у чесме и из неколико бунара.

Земље и шуме.

Говори се да је земље данашњег Урвича припадала селу Дупљану, десно од Јужне Мораве. У турско доба на том месту убијен је неки човек. Крвнину од 70 волова платили су становници села Јастребца. Од тада та земље није више дупљанска. Атар Урвича потпуно потпуно је издвоајен од атара села Јаастребца. И поред тога што Урвич лежи близу Јужне Мораве има 90 хектара и на планини изнад Јастребца. Тамо мештани поседују шуму, утрину, ливаде и њиве са кромпиром.
Топографски називи у атару су: Росуља, Трајков Ан, Ливађе, Караџин Рид, Стојков Рид, Крив Дел, Урвичка Падина, Ориште, Глувчевица и Корито.

Тип села.

Село има два рода и две махале. Сваки род чини једну махалу. У свакој махали се издвајају мање групе кућа. У Урвичу је 1959. године било 20 домова.

Постанак села.

Данашњи Јастребац и Урвич су некада чинили једно село под именом Јастребац где је Урвич био махала. Због знатне удаљености, пре 90 година. Урвич се издвојио у посебно село. Први кмет у селу био је Станоје Вучковић.
Место Трајков Ан лежи поред Јужне Мораве. Када се пробијао тунел за железничку пругу, ту је неки Трајко из села Лепенице – Врањска Котлина отворио хан. Након изградње пруге хан је напуштен.

Данашње становништво.

У Урвичу постоје два рода:
-Ливађани и;
-Глувчанчани.
Славе Аранђеловдан. Потичу од два брата досељена однекуда. У Великој Копашници имају рођаке. Поменута браћа, оснивачи родова, у Урвич су дошли тада „када је радио самоков у Сурдулици“. Они су неко време морали да кулуче на том самокову. То је могло бити половином 19. века.

Исељеници.

У Великој Копашници, у северном делу Грделичке Клисуре живе родови:
-Мали Урвичанци и:
-Стари Урвичанци или Живковци.
Потичу од истог претка тамо досељеног у 19. веку из Урвича.

ИЗВОР: Према књизи др Јована Ф. Трифуноског „Грделичка Клисура“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.