Poreklo prezimena, selo Vratarnica (Zaječar)

6. januar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vratarnica, Grad Zaječar – Zaječarski okrug. Prema knjizi Marinka Stanojevića „Crna Reka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Vratarnica

Položaj sela.

Vratarnica je stešnjena između ogranaka Stare Planine koji čini vratarnički tesnac kroz koji se probija Beli Timok. Sa leve strane reke je 175 a sa desne strane 205 kuća. Kada nadođe Beli Timok plavi imanja, dvorišta i kuće u dolini.

Vode i klima.

Meštani koriste vodu za piće iz bunara. Izvora ima tri a bunara 50.
U selu duvaju severac i košava.

Zemlje i šume.

Ziratne zemlje ima u potesima zvanim: Selo, Staro Bačište, Košuči Vir, Vladova Livada, Lipak, Kolesar, Tavna Aluga, Vojinova Šija, Bačište, Golina, Kulašova Livada, Ilina Padina, Mrtvina, Vrla Strana, Gradište, Ostričevica, Zadna, Trpčište, Džonino Bilo, Zapis, Bezdet, Svinjski Vis, Lokva, Donja Vojinova Šija, Donji Bezdet, Garda, Dikin Kamen, Dugo Bilo, Ajdučka Padina, Livađe, Stara Vratarnica, Umni Dol, Cakina Jezava, Reka i Gornja Vojnova Šija.
Pašnjaka ima na mestima: Košuči Vr, Bezdet, Lipak, Bačište, Vrla Stran, Dugo Bilo, Džonino Bilo, Golina, Kulašova Livada, Dikin Kamen, Tavna Aluga, Donja Vojnova Šija, Svinjski Vis, Ostričevica, Mrtvina, Ajdučka Padina, Gornji Bezdet, Zapis, Staro Bačište, Gornja Vojnova Šija, Zadna, Vladova Livada, Lokva i Trpčište.
Šume su na mestima: Staro Bačište, Košuči Vr, Lipak, Vojnova Šija, Dugo Bilo, Džonino Bilo, Ilina Padina, Kulašova Livada, Bačište, Bezdet, Mrtvina, Svinjski Vis, Vrla Stran, Ostričevica, Dikin Kamen, Ajdučka Padina, Lokva, Garda, Zadna, Trpčište, Gornja Vojnova Šija i Zapis.

Tip sela.

Selo je donekle zbijenog tipa. Deli se na male, koje se zovu: Tavna Aluga, Donja Mala, Deviči Vir, Vladova Livada i Kale. Zaseoci su Zmijanac i Ravna Dubrava. Od Tavne Aluge do Zmijanca ima 4 kilometra a od male Devičin Vir do Ravne Dubrave 5 kilometara.
Kuće su najgušće grupisane u Donjoj Mali, gde je i sredina sela.
Selo ima dosta salaša, i to u mestima: Golina, Ostričevica, Svinjski Vis, Lipak, Vojnova Šija, Reka i Lova. Na salašima su kolibe za stanovanje pastira i pojate za boravak stoke.

Starine u selu.

U mestu Segmenski Potok na kamenu u pećinama nalaze se stari natpisi, koji se slabo poznaju. U mestu Bezdet nalazi se staro kamenito kale, a kod železničke stanice, na mestu Vladova Livada ili Orešak, postoje ostaci od rimskog grada. Starih puteva ima od Vratarnice preko mesta Lipak za Čuku i dalje za Vidin u Bugarskoj a drugi od Ladulovog Vrha prema Mijinom Kladencu. U Vratarnici postoji stara razvalina crkve, koja je, po pričanju starih ljudi, ozidana u spomen onih junaka, koji su se za otadžbinu borili i slavnu smrt na bojištu pretrpeli.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Selo se nije selilo, tu je od svog postanka, samo se proširuje. Postoji jedno selište od ranije u mestu zvanom Pčelinište, gde je, po pričanju, nekada bilo selo – ne zna se od koje vere, i tu postoji staro groblje sa pločama na kojima ništa ne piše. Jedno staro groblje postoji i na mestu zvanom Livađe, ali bez znakova i natpisa.
Inače, vratarničko groblje je u mestu zvanom Reka, idući Zagrađu, sa desne strane puta.

Najstarije porodice u selu su:

-Milinska;
-Jančinska;
-Gočlijska;
-Siminovska;
-Damnjanovska i;
-Pajtinska.
Njihovi preci su se doselili iz Zagrađa pre nekih 100 godina.

U selu se slave ove slave:

Jovanjdan:
-Simonovska, Pajtinska i Spasinska familija.
Nikoljdan:
-Mitinska, Jančinska, Gočlijska, Damnjanovska i Dančulovska familija.
Aranđelovdan:
-Ristinska familija.
Mitrovdan:
-Buljanska familija.

Osim toga u selu se slave i Sv. Petka – 15 kuća, Sv. Vrači – 1, Sv. Đorđe- 7, Stevanjdan -11 i Savindan – 8, ali se ne kaže koji rodovi je slave.
Seoska slava je Sv. Arhangel a zavetine su Duhovi (mesto Reka), Spasovdan (kod crkve u centru sela) i Prokopije na mestu Bačijište.

U ratovima 1912-1919. godine poginulo je ili umrlo 130 ratnika iz ovog sela, ali im spomenik nije ni do danas, 1935. godine, nije podignut.

IZVOR: Prema knjizi Marinka Stanojevića „Crna Reka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.