Порекло презимена, села Међеђи Поток и Копиловиће (Зубин Поток)

13. децембра 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Међеђи Поток и Копиловиће, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Међеђи Поток
Међеђи Поток

Сеоца у извориштима Међеђег и Јошаничког Потока где се јављају нешто већа проширења у облику благих страна и заравни на њима. Међутим у доњим деловима потока долинске стране су стрме и обрасле шумом. И ова су насеља, судећи по старим гробовима и црквинама у њима, старија. Гробљиште више Чукића Махале, црквина и гробља у Кривчевићима и старо гробље са великим плочама на Чукари у Копиловићима — сведоче о старини ових насеља. Сем тога, један крај у шуми зове се Развала, јер се тамо наилази на остатке кућа. Називи за поједине крајеве су: Гариште, Јосино Брдо, Велико Заврше, Велике Ливаде, Станков До, Осоје и Дубраве (шуме), Штит, Човеча Глава и Подови поред Ибра. Од вода су најпознатије: Јосина Вода, Мала Кривача и Мечкина Вода у Завршу. Ибар је сточно појило.

Међеђи Поток се дели на крајеве који носе називе и данашњих и негдашњих родова: Чукиће, Кривчевиће, Гариште. У Чукићима живе

Чукићи (6 к., Св. Аранђео и Св. Александар); доселили су се пре 100 година из Мојстира (Рожајска Нахија), а даљом су старином из Васојевића, од тамошњих Чукића. Убили рођака и побегли.

У Кривчевићима живе сада:

– Кривчевићи или Игрутиновићи — (7 к., Св. Петка), старином из Брда.

– Ћивотијевићи (4 к., Св. Петка), досељени из Црне Горе.

– Јовановићи (1 к,, Св. Петка), род су са Ћивотијевићима.

– Томовићи (1 к.), досељен из Вељег Бријега као усињеник; примио славу онога који га је усинио (Св.. Петка), али је задржао презиме свога братства.

У Копиловићима живе:

– Копиловци (Раденковићи и Радосављевићи) (4 к., Петковдан). Има их исељених у Топлици (Плочник),

– Радојчићи (1 к., Св. Мрата), досељени из оближњег села Бурлата.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.