Poreklo prezimena, sela Međeđi Potok i Kopiloviće (Zubin Potok)

13. decembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Međeđi Potok i Kopiloviće, opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Međeđi Potok
Međeđi Potok

Seoca u izvorištima Međeđeg i Jošaničkog Potoka gde se javljaju nešto veća proširenja u obliku blagih strana i zaravni na njima. Međutim u donjim delovima potoka dolinske strane su strme i obrasle šumom. I ova su naselja, sudeći po starim grobovima i crkvinama u njima, starija. Grobljište više Čukića Mahale, crkvina i groblja u Krivčevićima i staro groblje sa velikim pločama na Čukari u Kopilovićima — svedoče o starini ovih naselja. Sem toga, jedan kraj u šumi zove se Razvala, jer se tamo nailazi na ostatke kuća. Nazivi za pojedine krajeve su: Garište, Josino Brdo, Veliko Završe, Velike Livade, Stankov Do, Osoje i Dubrave (šume), Štit, Čoveča Glava i Podovi pored Ibra. Od voda su najpoznatije: Josina Voda, Mala Krivača i Mečkina Voda u Završu. Ibar je stočno pojilo.

Međeđi Potok se deli na krajeve koji nose nazive i današnjih i negdašnjih rodova: Čukiće, Krivčeviće,Garište. U Čukićima žive

Čukići (6 k., Sv. Aranđeo i Sv. Aleksandar); doselili su se pre 100 godina iz Mojstira (Rožajska Nahija), a daljom su starinom iz Vasojevića, od tamošnjih Čukića. Ubili rođaka i pobegli.

U Krivčevićima žive sada:

– Krivčevići ili Igrutinovići — (7 k., Sv. Petka), starinom iz Brda.

– Ćivotijevići (4 k., Sv. Petka), doseljeni iz Crne Gore.

– Jovanovići (1 k,, Sv. Petka), rod su sa Ćivotijevićima.

– Tomovići (1 k.), doseljen iz Veljeg Brijega kao usinjenik; primio slavu onoga koji ga je usinio (Sv.. Petka), ali je zadržao prezime svoga bratstva.

U Kopilovićima žive:

– Kopilovci (Radenkovići i Radosavljevići) (4 k., Petkovdan). Ima ih iseljenih u Toplici (Pločnik),

– Radojčići (1 k., Sv. Mrata), doseljeni iz obližnjeg sela Burlata.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.