Порекло презимена, села Вукосављевиће и Бојиновиће (Зубин Поток)

13. децембра 2015.

коментара: 1

Порекло становништва села Село Вукосављевиће и заселак Бојиновиће (Бојновиће), општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село Вукосављевиће је на површи изнад брда Моравца, а његов заселак Бојиновиће на благој коси изнад села. Воде су на површи бунарске, али има доста и извора: Студена Вода у Моравцу, Бакарњача и Смајова Вода, Ричева Бара, Поток. Поједини крајеви у овим насељима су: Бојиновачко Поље, Селиште, Крст, Велика Ливада, Гуњача, Вртина, Зебина Глава, Дојак и Моравац (изнад села где су летње колибе), Пресло и Ерски Поток.

Називи оба насеља су везани за имена родова који су ту живели пре данашњег становништва. На ово указују „Латинско“ гробље у Бојиновачком Пољу, црквина усред села и Селиште код кућа Вукомановића. Најважнији остатак старијег насеља је гробље и црквина на граници Вукосављевића и Буба, где је и садашње гробље. Старији гробови су покривени великим плочама које су урасле у земљу; многе су повађене и поломљене приликом обнављања старе цркве, 1950. г. На рушевинама пређашње црквице нађена је једна плоча са скраћеним натписом на старословенском, који у преводу гласи „Исус Христос“; она је сачувана и узидана у прозору тако да се натпис може читати.

У Вукосављевићима живе:

Кошани (Вукомановићи и Миловићи) (8 к., Св. Петка); они су досељени из села Табалија, а даљом страном су „из Брда“.

У Бојиновићу су :

Лопаћани (Минићи 7 к., Св. Јован), дошли из оближњег села Заграђа.

Радосављевићи (1 к., Петковдан) из суседног села Бабудовице.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

ДОДАТАК: Споменици Ибарског Колашина

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Никола

    Моји су од Минића из села Бојновиће и по некој причи старијих дошли су ту из околине Андријевице, тачније села Краље а презиме Минић су добили по Мини Радовићу који се доселио ту.