Poreklo prezimena, sela Vukosavljeviće i Bojinoviće (Zubin Potok)

13. decembar 2015.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Selo Vukosavljeviće i zaselak Bojinoviće (Bojnoviće), opština Zubin Potok. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo Vukosavljeviće je na površi iznad brda Moravca, a njegov zaselak Bojinoviće na blagoj kosi iznad sela. Vode su na površi bunarske, ali ima dosta i izvora: Studena Voda u Moravcu, Bakarnjača i Smajova Voda, Ričeva Bara, Potok. Pojedini krajevi u ovim naseljima su: Bojinovačko Polje, Selište, Krst, Velika Livada, Gunjača, Vrtina, Zebina Glava, Dojak i Moravac (iznad sela gde su letnje kolibe), Preslo i Erski Potok.

Nazivi oba naselja su vezani za imena rodova koji su tu živeli pre današnjeg stanovništva. Na ovo ukazuju „Latinsko“ groblje u Bojinovačkom Polju, crkvina usred sela i Selište kod kuća Vukomanovića. Najvažniji ostatak starijeg naselja je groblje i crkvina na granici Vukosavljevića i Buba, gde je i sadašnje groblje. Stariji grobovi su pokriveni velikim pločama koje su urasle u zemlju; mnoge su povađene i polomljene prilikom obnavljanja stare crkve, 1950. g. Na ruševinama pređašnje crkvice nađena je jedna ploča sa skraćenim natpisom na staroslovenskom, koji u prevodu glasi „Isus Hristos“; ona je sačuvana i uzidana u prozoru tako da se natpis može čitati.

U Vukosavljevićima žive:

Košani (Vukomanovići i Milovići) (8 k., Sv. Petka); oni su doseljeni iz sela Tabalija, a daljom stranom su „iz Brda“.

U Bojinoviću su :

Lopaćani (Minići 7 k., Sv. Jovan), došli iz obližnjeg sela Zagrađa.

Radosavljevići (1 k., Petkovdan) iz susednog sela Babudovice.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milosav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

DODATAK:Spomenici Ibarskog Kolašina

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Nikola

    Moji su od Minića iz sela Bojnoviće i po nekoj priči starijih došli su tu iz okoline Andrijevice, tačnije sela Kralje a prezime Minić su dobili po Mini Radoviću koji se doselio tu.