Poreklo prezimena, selo Donje Zuniče (Knjaževac)

21. novembar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Donje Zuniče, opština Knjaževac – Zaječarski okrug. Prema knjizi Marinka Stanojevića „Timok“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Donje Zuniče, foto: Ivan Bor (Panoramio)
Donje Zuniče, foto: Ivan Bor (Panoramio)

Položaj sela.

Selo je u ravnici, pored reke Timoka. Seoske kuće grupisane su u obliku kruga. Selo ima jedan zaselak, podeljen u dva dela; Potok – koji se proteže pored bezimenog potočića i Rujište – koji se proteže u gornjem toku istog potočića. Kuće su u Rujištu gušće u Rujištu nego u Potoku.

Vode.

Timok ne plavi selo, ali imanja pored Timoka svake godine stradaju od poplave. Pomenuti potočić ne nanosi štete selu a ni imanjima. U selu ima tri izvora – kladenca, sa kojih se koristi voda za piće. Na mestu Padini je vrelo Stublina. Ono i u doba najveće suše daje dovoljno vode. U Radenkovoj Padini takođe postoji izvor koji obiluje vodom preko celog leta. Ispod šume, u mestu Smrdanu, nalazi se izvor, koji služi čobanima za pojenje stoke. Za Smrdan se priča kako su Rimljani („Latini“) iz njega, pomoću vodovoda, sproveli vodu sa druge, leve strane Timoka u svoj grad Ravni. Svi ovi izvori dosta su jaki i imaju uvek dovoljno vode. Osim toga, u selu ima dosta bunara u kojima je voda dosta dobra za piće.

Zemlje i šume.

Seoska imanja su oko samog sela, osim manjeg dela koji je udaljen od sela. Njive se nalaze na mestima koja se zovu: Bojište, Drake, Radenkova Padina, Lazinje, Ravnište, Del, Potok, Adžisko i Lug (u dolini pored samog Timoka). Najdalja su mesta Ravnište i Lazinje. Na ovim mestima seje se naizmenično pšenica i kukuruz. Za ispašu stoke ima vrlo malo prostora u neposrednoj blizini sela. Šume ima na istočnoj strani u Rujištu, Balanici, Jasikovcu, Gorunovcu i Manastirskom. Udaljene su od sela oko sedam kilometara. Opštinska šuma je u Gorunovcu. Zemlja je vrlo dobre rodnosti a pašnjaci, koliko ih ima, obiluju kvalitetnom travom.

Tip sela.

Selo je zbijenog tipa. Ne pruža se u dužinu, kao što je to kod ostlih timočkih sela. Selo ima 163 kuće.
Selo se zove Donje Zuniče za razliku od Gornjeg Zuniča.

Poreklo stanovništva.

Stanovništvo je skoro sve starinačko. Najstariji rodovi su:

-Šutunski, Nikoljdan;
-Poćerizovački, Nikoljdan;
-Ćelešovski, Nikoljdan:
-Kukuldasički, Nikoljdan i;
-Jocici, Nikoljdan.
Oni su u Rujištu, svi slave Nikoljdan. Ima ih 163 kuće.

Doseljenici su iz okolnih sela ili Bugarske, i to:

-Iznopoljci (Znepoljci), Mitrovdan, su iz Vlasotinaca.
-Lautarci, Sv. Vrači, su iz Bugarske.
-Brankovci, Aranđelovdan, su iz Maljinca.
-Landžindži, Sv.Đorđe, su iz Lukova, i još šest porodica, koje pripadaju staničnom i školskom osoblju.

Doseljenike ovde privlači pitomina timočke doline.

Donje Zuniče ima opštinsku slavu Đurđevdan i zavetine: Markovdan, Nikoljdan, Spasovdan, Aranđelovdan i Pantelijevdan.
Donje Zuniče i Gornje Zuniče, pre 25 godina, imali su zajedničko groblje. Danas svako od ovih sela ima svoje zasebno groblje. Groblje Donjih Zuniča je iznad sela, udaljeno kilometar.

IZVOR: Prema knjizi Marinka Stanojevića „Timok“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.