Poreklo prezimena, selo Vražogrnci (Aleksandrovac)

19. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vražogrnci (po knjizi Vražogrnce), opština Aleksandrovac, Rasinski okrug. Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Župski Vražogrnci leže na padinama kose koja se postepeno spušta u dolinsku ravan.

Vode.

Meštani su ranije koristili vodu iz bunara dubokih od 15 do 20 metara. U novije vreme sprovedena je voda u svaku kuću sa izvora ispod Čuke.

Zemlje.

Selo je okruženo je potesima pod njivama, voćnjacima i vinogradima koji nose sledeće nazive. Staro Selo, Lazovi, Krušik, Rasade, Prševine i Varine. Ranije je veći značaj za biljne kulture imalo brdo dok je ravan korišćena kao ispaša za stoku.

Ime selu.

Pod ovim imenom postoje još tri sela pod ovim imenom i to u Bjelopavlićima u Crnoj Gori, u okolini Novog Pazara i u Timočkoj Krajini. Svakako je naziv sela u vezi sa grncima (grnčarima).

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Današnje selo nije zasnovano u Starom Polju već na srednjim i gornjim stranama kose. Ni novo groblje nije tamo gde je staro, u Zabranu.
Preci današnjeg stanovništva Vražogrnaca su doseljenici iz skorašnjih vremena:

-Petrovići, Nikoljdan i Sv. Agatonik. Predak PetarDžugurdić doselio se iz Zlatara (Rasina), gde još imaju rođake. Predak Džugurdića je došao iz Tetova u selo Gore kod Kruševca, otuda u Zlatare a potom u Vražogrnce.
-Vasići, Stevanjdan i Ilindan. Predak došao iz Ploča (Kopaonik) a u Ploče „od Crne Gore“. Imaju rođake u Maloj Vrbnici. Od doseljenja broje pet kolena: Miljko (30 godina),Milorad, Mijat, Grujo i Miloš.
-Kljajići, Tomindan. Predak se doselio iz Pleša (Kopaonik) a tamo iz Crne Gore preko Sandžaka.
-Atanackovići, Aranđelovdan su poreklom iz Crne Gore.
Ta naseljavanja su ovde bila u brdu Gložane.
-Paunovići, Trifundan i Velika Gospojina, su doseljeni pre četiri kolena iz Velike Vrbnice. Tamo su im rođaci Bežanovići.
-Simčevići* kažu da su iz Crne Gore ali u to nisu sigurni.
-Pribakovići* su iz Vitkova – Župa.

*Ne kaže se kkoju slavu slave.

IZVOR: Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.