Порекло презимена, село Стубал (Александровац)

19. октобра 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Стубал, општина Александровац – Расински округ. Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Stubal

Положај села.

Село је у доњем току Ракљанског Потока, где утиче мањи водоток, који долази из Црвене Јабуке. Насеље је претежно на благим падинама. Само неколико кућа је у алувијалној равни, поред потока а на падини његове леве стране.

Земље.

Село је у веома плодном делу Жупе; повољно је подједнако за виноградарство, воћарство и ратарске културе. Главни потеси села носе следеће називе: Кључ – поред потока (под кукурузом), Чамалевац, Клечак, Крушевички До, Врање Брдо, Бели Брег, Грађанац (виногради и воћњаци) и др.

Тип села.

И у овом селу куће су у групицама, на родовској основи; у заеоку Дубовица насељени су Јеленковићи, Милијићи и Милинчићи. На падини са леве стране потока су Костићи.

Порекло породица:

Преци данашњег становништва Стубла насељавани су овде од средине 18. века.

-Костићи, Никољдан. Предак је досељен из Паљевштице – Копаоник. Од досељења броје шест колена: Коста (55 година), Михаило, Радоје, Милоје, Радосав и Коста. Ови Костићи се помињу као имућна виноградарска кућа у попису десетка из 1824. године.
-Самарџићи, Никољдан, не знају сигурно за своје порекло, али неки од њих веле да су од Дечана. Поред земљорадње бавили су се и занатом.
-Милијићи, Јовањдан. Кажу да су досељени од Призрена у Село Блажево – Копаоник. Рођаци су им Ковачевићи у Блажеву. Предак Милијића, пре него што се населио у Стублу, једно време је лутао у тражењу земље између Врњачке Бање и Крушевца, па се, идући уз долину Пепељуше, овде зауставио. Друга верзија је да је Милија био пореклом из Црне Горе. Броје од досељења пет колена.
-Јеленковићи, Јовањдан. Кажу да је њихов предак дошао из Белог Брда – Копаоник а тамо – од Новог Пазара. Неки кажу да су Милијићи и Јеленковићи од два рођена брата – Милије и Јеленка. На то упућује иста Крсна слава и међусобно неорођивање (због исте славе), али свакако нису у исто време досељени са Копаоника.
-Милинчићи, Никољдан.. Предак се доселио из Осредака – Копаоник у исто време када и Милијићи.
-Лапчевићи славе неколико слава. Пребегли су из Рокца – Копаоник.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.