Poreklo prezimena, selo Subotica (Aleksandrovac)

18. oktobar 2015.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Subotica, opština Aleksandrovac, Rasinski okrug. Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo se proteže duž dve kose (piše dva bila, op. Milodan), koje razdvaja potok sve do ravni. Seoski atar zahvata blage strane i ravan oko reke – Gornje i Donje Polje, gde su ranije bile livade i zajedničke seoske utrine, koje su docnije podeljene. Sada su pod kukuruzom i povrćem.

Zemlje.

Voćnjaci su na stranama, oko kuća a vinogradi u Varinama, Dubravi (ranije parlozi za stoku), Crvenom Bregu i Sadu. Njihove vinogradarske kuće su bile u Varinama, gde se vidi staro groblje.

Tip sela.

Subotica se, kao što je rečeno, pruža niz dve kose (niz dva bila), kojima vode putevi. Podeljena je na „bregove“ po bratstvima: Đuričića, Petkovića, Rilačko, Nedeljkovića i Šibićki Breg. Dakle, selo se sastoji iz grupice kuća, koje se sve više povezuje u jednu celinu.
U Subotici, koja se odlikuje povrtarstvom, postoje dve stare vodenice (Borićka i Rilačka) iz doba Turaka. Borići, koji se ne pominju kao rod, čuvaju tapiju iz turskog vremena.

Poreklo stanovništva.

Današnje stanovništvo Subotice je novijeg porekla, doseljeno iz raznih krajeva od početka 18. veka.
To su:
-Rilaci, Nikoljdan. Predak se doselio od Javora. Bilo je devetorica braće. Razbežali su se na sve strane. Njihovih potomaka ima u Krivoj Reci, Ribarima, Ljubincima i Toplici (Suvi Do). U Suboticu je došao jedan od njih – Stevan – pre pet kolena: Milan (30 godina), Dušan, Vučić, Periša i Stevan.
-Nikići, Mitrovdan. Doslila se tri brata iz Leskovice (Goč): Niko, Savo i Milić. Od Save su;
-Savovići;
Od Milića;
-Milićevići. Jedna grana Milićevića preziva se po stricu Niki (Nikići), koji nije imao dece.
-Nedeljkovići su rod Nikićima.
-Denići*. Dena Veličković je pobegao od Turaka sa dva brata. Jedan se naselio u Rudenici (Župa) a drugi u okolinu Kragujevca. Broje pet kolena od doseljenja: Radič (40 godina), Dragutin, Sava, Janićije i Dena.
-Kotlajići, Aranđelovdan. Došla su tri brata, Aranđel, Raksan i Đorđe, sa Zlatibora preko Vrnjaček Banje.
-Đorđevići su rod Kotlajićima; broje od doseljenja četiri kolena.
-Mićići, Đurđic, ne znaju odakle su doseljeni. Broje sedam kolena od kada su u Župi.
-Đuričići, Andrijevdan i Sv. Petka. Predak doseljen iz Crne Gore u Drenovu kod Trstenika. Đurica, koji je sa 18 godina bio komita (odmetnik), u vreme Turaka, zbog ubistva jednog Turčina, naselio se u Subotici.
-Lukići, Sv. Petka. Ranije su se prezivali Rakići. Kao Rakić, predak je došao u Zleginje, gde je ubio spahiju i pobegao u Medveđu preko Morave. Promenio prezime i došao u Suboticu.
-Nedeljkovići*, Đurđevdan, su se doselili iz Boća.
-Drenovci* su iz Drenovca kod Brusa.
-Šibići, Đurđevdan. Predak se doseilo iz okoline Kraljeva pre pet kolena: Miloš, Vujica, Vojin, Filip i Stevko.

*Ne kaže se koju slavu slave.

IZVOR: Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. milutin savic

    Sto se tice porekla prezimena, sela Subotice opstina Aleksandrovac, kao izvor se uzima rad Milisava Lutovca, -Zupa aleksandrovacka-, navedeni su Savovici, a treba tj odgovara istini Savici iz bratstva Nedeljkovic-Nikic, inace prvi podaci o stanovnistvu sela su popis iz 1834, kmet sela Trifun Jovanovic-Rilak, ima jos par greskica ali o tome, ako se javi neki sagovornik na temu sela Subotice, pozz Milutin Savic.

  2. Marija

    Poštovani Milutine,

    U Sibickom bregu ima porodica Živković o njima nema podataka kao i Pekici?