Poreklo prezimena, selo Milavići (Bileća) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Milavići, opština (Bileća). Prema istraživanju Petra Šobajića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić Ispod brda Gradine pri Poreklo stanovništva sela Milavići, opština (Bileća). Prema istraživanju Petra Šobajića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić Ispod brda Gradine pri Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Milavići (Bileća)

Poreklo prezimena, selo Milavići (Bileća)

Poreklo stanovništva sela Milavići, opština (Bileća). Prema istraživanju Petra Šobajića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Ispod brda Gradine pri polju su 22 kuće u manjim grupama, gde žive Aboti 3 k., Gabele 7 k., Popadići (Vujovići) 4 k., Kašikovići 5, Stevanovići 1, Draganići 1 i Bajat 1 k.

Na Crkvini se nalazi staro groblje, najveće u Dabru po broju stećaka, što pokazuje da je onde bilo jako naselje i u Srednjem veku. Drugo groblje je na Gologlavu sa 6 stećaka i zovu ga „grčko groblje“. Nazivi su: Mlinica, Ljeskovina, Bjelušine, Prekača, Odžaci (Ljubovića).

U selu su živeli muslimani Milavići, kojih ima u Mostaru. Jedna se mahala Uloga u Borču zove Milavići. Vele da su bili odnekud iz Srbije, da je neko otuda pošao kao narodni izaslanik u Carigrad i poturčio se, pa se nastanio u ovom selu. A. Luburić mi je dao podatke: da se taj izaslanik iz Srbije zvao Milović, koji je sa Vučijakovićem išao u Carigrad i poturčio se u Mostaru u doba Habdulah-paše. Od paše je dobio ovo selo i prozvao se Milavić. Kad su se Milavići iselili iz Dabra, nisam mogao saznati. Pred kugu u selu živeli su Mićanovići na Glavici gde su kuće Popadića i sve ih je kuga pomorila. S njima su na Glavici stanovali i Nosi, koji su takođe samrli od kuge.

U selu su: Aboti, muslimani; vele da su im stari došli iz Novog i da su se ranije zvali Abuli. Živeli u Bijeljanima, tu ih napao Bajo Pivljanin, pa prešli u ovo selo i bili čivčije Milavića. Od kuge je preostao samo Mujo i od njega su ove kuće.

Gabele su od Kašikovića, od jednog njihovog momka koji je bio u službi kapetana Gavrana u Gabeli, tamo se poturčio i došao u Milaviće.

Kašikovići su iz Vranjske, došao Lazar Simov zbog siromaštine oko 1770. g. Svu mu čeljad kuga pokosila, pa se po kugi opet oženio i imao Vasilja, a on 8 sinova: Đura, Luku, Lazara, Rista i drugog Rista, Todora, Iliju i još jednoga čije je ime zaboravljeno. Slave Đurđevdan, prislužuju Đurđicu. Vele da im je daleka starina iz Riđana, odakle su prešli u Vranjska pre hercega Stjepana. Po njihovom predanju begovska kuća nevesinjskih Ljubovića potiče od poturčenih Kašikovića. Takvo je predanje i ranije zabeleženo. Po tome bi izlazilo da su Kašikovići bili neka srednjevekovna vlastela u starom kraju, u Riđanima.

Popadići: Petar Radov Popadić iz Todorcća zbog siromaštine prešao u Hatelje oko 1836. g., a posle desetak godina u Milaviće. Oni su od Vujovića iz Todorića, slave Nikoljdan. Doseljeni predak Petar je imao 4 sina: Iliju, Vidoja, Gaja i Trivka.

Bajat je iz Žrvnja u Bilećkom srezu; došao Marko oko 1846. na Kljenke i imao Pera, a on Marka i Jova, pa Marko Perov pređe 1920. u Milaviće; slave Aranđelovdan.

Stevanovići su iz neves. Lukavca. Trivko se oženio od Vujovića i imao Luku i Mića. Njih dvojica dosele se 1878. iz Lukavca na tursku zemlju. Slave Nikoljdan, prislužuju Petrovdan.

Draganić je iz Petrovića u Banjanima, došao Periša u Suzinu, a sin mu Blagoje oko 1875. u ovo selo. Slave Matijevdan.

 

IZVOR: PETAR ŠOBAJIĆ: DABARSKO POLJE U HERCEGOVINI – antropogeografska istraživanja – SANU, naselja i poreklo stanovništva, knj. 34, Beograd, 1954. Odabrao i priredio: saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 


Komentari (1)

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top