Poreklo prezimena, selo Raspoganče (Sjenica)

15. mart 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Raspoganče, opština Sjenica. Prema studiji „Sela sjeničkog kraja antropogeografska proučavanja“ Mile A. Pavlović iz 2009. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Pogled na selo Raspoganče, foto Tomo Ilić (www.panoramio.com)
Pogled na selo Raspoganče, foto Tomo Ilić (www.panoramio.com)

Selo se nalazi istočno od Sjenice i od nje je udaljeno 18 km. Smešteno je u Sjeničkoj kotlini severno od magistralnog puta Sjenica – Duga Poljana – Novi Pazar i svrstava se u sela razbijenog tipa. Objedinjuje zaseoke Cmiljevac, Česmica i Veskovići. Smešteno je u visinskom pojasu 1.050-1.080 m, između brda Stupskog kleča i Cmiljevca. Seoski atar, površine 308 ha, pripada Katastarskoj opštini Stup. Prema popisu 2002. godine u selu su živela 152 stanovnika.

Selo je bogato livadama i izvorima (Zvikov izvor). U središnjem selu sela se nalazi “Vrelo” – česma, koja je uređena 1952. od strane Higijenskog zavoda iz Novog Pazara, ali se zbog neodržavanja nalazi u veoma lošem higijenskom i estetskom stanju. U selu se nalazi i nekoliko izvora slabije izdašnosti: tri u zaseoku Česmica i pet u zaseoku Cmiljevac (izvor Kod kruške, Mačak i tri Mrdačka izvora). Od Mrdačkih izvora, koji se nalaze na nadmorskoj visini 1.160 m, nastaje Mrdački potok, koji protiče atarom sela. U selu su znatne površine pod livadama, poznate pod nazivom Begluk i Raspoganska ravan.

Podaci iz literature ukazuju na to da je Raspoganče po postanku staro naselje. U selu su utvrđeni arheološki lokaliteti iz praisgorije – gvozdeno doba. Ima i arheoloških lokaliteta iz perioda HIV-HV veka. Na imanju Radoja Slavkovića nalazi se veća humka, koju meštani nazivaju “Glavica”. Na ovoj humci su 1981. vršena istraživanja i utvrđsno je da se sahranjivanje unutar humke vršilo spaljivanjem. Pokojnik je spaljen na lomači koja se nalazila van humke, pa su ostaci polagani u humku. „Na osnovu fragmenata keramike, koji su analogni onima sa Šarskog krša i lokaliteta “Glavica” u Brnjici, humka se vezuje za kraj starijeg gvozdenog doba, tj. VI i V vek pre naše ere.” U ovom selu je, u blizini lokaliteta Glavica, utvrđen i lokalitet Bare, sa nekoliko tumula – humki. Južno od “Latinskog groblja”, neposredno uz desnu ivicu puta Sjenica – Duga Poljana, nalazi se vertikalno postavljena kamena ploča, ovalnog oblika. Meštani ovu ploču nazivaju “Kulaš”, a po njoj i ceo potes, koji je u vlasništvu Novaka Krasića. Na seoskom groblju, na jednom uzvišenju, ima starih nadgrobnih spomenika, uglavnom u obliku krsta. Na groblju je jedan spomenik koji pripada Studeničkoj radionici. Južno od seoskog groblja nalazi se lokaliget “Grčko groblje”. Danas se može videti još poneka ploča, koja je urasla u zemlju. Istočno od kuće Dobra Čukanovića, na njegovom imanju, nalazi se mesto zvano “Mladin grob”. Po legendi, na tom mestu je poginula devojka koju su vodili svatovi, a drugi su hteli da je otmu. Devojka je tu i sahranjena [Premović-Aleksić, 1989, 79-82]. Selo se pod ovim imenom pominje u turskom popisu iz 1455. godine i ima 7 domaćinstava, a po popisu s kraja XVI veka imalo je 25 domaćinstava. Prema podacima iz 1912. godine naziva se Raspoganci (sa 11 hrišćanskih domaćinstava, koja su bila čifčijska, i tada je pripadalo agama iz Novog Pazara). U popisu iz 1921. godins pominje se kao zaselak pod sadašnjim imenom (24 doma i 195 stanovnika) da bi Statutom opštine Sjenica 1964. godine dobilo status samostalnog naselja.

„Smatra se da je naziv nastao po tome što je tu uništen, razoren, nečist (pogan), odnosno nehrišćanski kulturni objekat, vsrovatno u vreme Nemanjića a možda i davno pre. Dakle, Raspoganče je mesto koje je očišćeno od neznaboštva, tj. raspoganjeno.” [Mihajlović, 1986, 71-73] Stanovnici sela tvrde da je selo dobilo ime po šumi, “rašću”, i da je nastalo oko 1820. godine. Ovo je jedino naselje ovog naziva u Srbiji.

Raspoganče je 1946. dobilo četvororazrednu osnovnu školu, koja je zbog malog broja učenika 1972. godine prestala sa radom, pa đaci odlaze u školu u Štavalj. Selo je dobilo električno osvetljenje 1963, a vodom se snabdeva preko lokalnog seoskog vodovoda, koji je izgrađen 1980. godine. Jedan deo sela vodom se snabdeva sa Vrela, drugi deo sela je vodu doveo sa izvora u “Alića dolini”, koja je udaljena 1,3 km, a ostatak sela je vodu doveo kaptiranjem planinskih izvora udaljenih više od 5 km. Voda je iz planinskih dovedena u selo uz pomoć opštine Sjenica i sredstvima građana. Telefonsku vezu selo je dobilo 1976, adomaćinstva 1987. godine. Selo je dobilo asfaltni put 2006. godine.

Stanovništvo se bavi ratarstvom, stočarstvom i, delimično, voćarstvom.

Broj dnevnih migranata čine 3 radnika, 4 učenika srednjih škola i 5 učenika osnovnih škola.

Anketne listove za ovo selo popunio je Jovan Čukanović.

Statistički podaci ukazuju na to da je i ovo selo zahvaćeno intenzivnim procesima depopulacije i migracija. Samo u periodu 1948-1961. broj stanovnika je porastao za 10%, a 2002. godine se smanjio za 52%. Brojno kretanje domaćinstava nije pratilo populaciona kretanja. U periodu od 1948. do 1971. broj domaćinstava je porastao za 54% da bi se u narednoj deceniji smanjio za 21%, a u periodu 1991-2002. godine povećao za 29%. Broj članova u domaćinstvu bio je u stalnom opadanju od 1948. godine, pa je 1991. bilo 14 domaćinstava sa 5 i više članova (40,00%), a 2002. godins 6 (13,64%).

Broj stanovnnka i domaćinstava sa prosečnim brojem članova u domaćinstvu

Godina      Broj stanovnika      Broj domaćinstava     Srednji broj članova udomaćinstvu

  1.              249                                28                                 8,29
  2.              272                                 35                                 7,77
  3.              274                                 37                                 7,40
  4.              214                                 43                                 4,97
  5.              170                                 34                                 5,00
  6.              154                                 35                                 4,40
  7.              132                                 44                                 3,00

Domaćinstva u selu Raspoganče:

            1.Jelić Neđeljko

Domaćinstvo ima 5 članova. Udaljeno je od Sjenice 18 km, od osnovne škole 3 km, a od autobuske stanice 2 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Struju su dobili 1962. godine. Jedan član domaćinstva je zaposlen u Sjenici, a 1 traži posao.

2.Vukanić Vukoica

Domaćinstvo ima 2 člana. Udaljeno je od osnovne škole 4 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. U domaćinstvu nema zaposlenih lica.

3.Vukanić Srbo

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od Sjenice 18 km, od osnovne škole 3 km, a od autobuske stanice 2 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Struju su dobili 1962. godine. Dva lica su zaposlena u rodnom selu, a 2 traže posao.

4.Čukanović Bogdan

Domaćinstvo ima 7 članova. Udaljeno je od Sjenice 18 km, od osnovne škole 3 km, a od autobuske stanice 2 km. Kuća je građsna od tvrdog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Struju su dobili 1962. godine. Dva člana domaćinstva su zaposlena u Sjenici, 2 pohađaju osnovnu školu, a 1 srednju školu.

5.Sredojević Nikodin

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od osnovne škole 4 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Tri člana domaćinstva traže posao, 2 su učenici osnovne škole i 1 je učenik srednje škole.

6.Čukanović Drago

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno js od osnovne škole 4 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Dva lica su zaposlena u rodnom selu, a 4 traže posao. Domaćinstvo se bavi uzgojem ovaca, goveda i živine.

7.Sredojević Ćorđe

Domaćinstvo ima 6 člana. Udaljeno js od osnovne škole 3 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Jedno lice je zaposlsno u Sjenici, a 2 lica traže posao. Domaćinstvo se bavi uzgojem goveda.

8.Čukanović Jovan

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno je od Sjenice 18 km, od osnovne škole 3 km, a od autobuske stanice 2 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Struju su dobili 1962. godine. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, a 3 lica traže posao. Domaćinstvo gaji goveda, ovce i živinu.

9.Čukanović Dušan

Domaćinstvo ima 6 članova. Udaljeno js od osnovne škole 4 km, a od autobuske stanice 1 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. U domaćinstvu nema zaposlenih, 2 člana traže posao, a 1 pohađa osnovnu školu. Glavni izvor prihoda je stočarstvo – uzgoj goveda i živine.

10.Sredojević Desimir

Domaćinstvo ima 9 članova. Udaljeno je od Sjenice 18 km, od osnovne škole 3 km, a od autobuske stanice 2 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Struju su dobili 1962. godine. Jedan član domaćinstva je zaposlen u rodnom selu, 2 traže posao, a 2 su učenici osnovne škole. Bave se uzgojem goveda i živine.

11.Čukanović Miloljub

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća js opremljena sanitarnim uređajima i ima vodu. Jedno lice je zaposleno u rudniku u Štavlju, a 2 člana su penzioneri.

12.Čukanović Ilija

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća je opremljena sanntarnim uređajima i ima vodu. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

13.Čukanović Dragovan

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i ima vodu. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

14.Čukanović Vukota

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća poseduje vodu. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja kao šumarski tehničar, a jedno je penzioner.

15.Čukanović Vukajlo

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i ima vodu. Dva lica su zaposlena na teritoriji Sjeničkog kraja, jedno kao policajac, a jedno kao vozač. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

16.Čukanović Miladin

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i ima vodu. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja kao metalostrugar. Dva člana domaćinstva se bave poljoprivredom.

17.Čukanović Novak

Domaćinstvo ima 5 članova. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i ima vodu. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja, kao metalobušač. Jedan član domaćinstva traži posao, a 2 člana pohađaju osnovnu školu. Bave se poljoprivredom.

18.Čukanović Mikailo

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i ima vodu. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

19.Čukanović Kovan

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća nije opremljena vodom. Oba člana domaćinstva su penzioneri.

20.Čukanović Vukoica

Domaćinstvo ima 6 članova. Kuća ne poseduje vodu. Dva lica su učenici osnovne škole. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

21.Čukanović Ljutomir

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća ima vodu. Jsdno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja, kao matičar u mesnoj kancelariji, a jedno lice traži posao.

22.Čukanović Dragiša

Domaćinstvo ima 3 člana. Kuća js opremljena sanitarnim uređajima i ima vodu. Jedno lice je zaposleno na teritoriji Sjeničkog kraja kao metalobušač. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

23.Čukanović Borivoje

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i ima vodu. Jedan član domaćinstva je penzionsr.

24.Jelić Radosava

Jednočlano domaćinstvo. Kuća ne poseduje vodu i sanitarne uređaje.

25.Jelić Neđeljko

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća poseduje vodu. Jedno lice je zaposleno u Rusiji (kao građevinski radnik). Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

26.Vukanić Živorad

Domaćinstvo ima 5 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Dva lica su zaposlena kao rudari u Štavlju, a jedno lice je student.

27.Vukanić Dragoslav

Jdnočlano domaćinstvo. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i ima vodu. Jedini član domaćinstva je penzioner.

28.Vukanić Dobrivoje

Domaćinstvo ima 2 člana. Kuća poseduje vodu. Oba člana domaćinstva su penzioneri.

29.Sredojević Vuk

Domaćinstvo ima 4 člana. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima i ima vodu. Jedno lice je zaposleno van opštine Sjenica, a jedno lice traži posao. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

30.Sredojević Živorad

Domaćinstvo ima 7 članova. Kuća je opremljena sanitarnim uređajima ima vodu. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, a jedno lice traži posao. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

31.Sredojević Vujadin

Domaćinstvo ima 8 članova. Udaljeno je od Sjenice 18 km, od osnovne škole 3 km, a od autobuske stanice 2 km. Kuća je građena od tvrdog materijala, sa sanitarnim uređajima i vodom. Struju su dobili 1962. godine. Jedno lice je zaposleno u rodnom selu, jedno traži posao, a jedno je učenik osnovne škole. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

32.Sredojević Miloje

Domaćinstvo ima 5 članova. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Jedno lice traži posao. Domaćinstvo se bavi poljoprivredom.

33.Sredojević Milica

Jednočlano domaćinstvo. Kuća je opremljena vodom i sanitarnim uređajima. Domaćica se bavi poljoprivredom.

 

Iseljenici iz sela Raspoganče:

1.Čukanović Milija

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se u Kraljevo 1952. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio ekonomski fakultet. Porodična slava: Sv. Nikola.

2.Čukanović Nikola

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Beograd 1973. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio elektromašinski fakultet. Porodična slava: Sv. Nikola.

3.Čukanović Zoran

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Žiču (Kraljevo) 1978. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školu. Porodična slava: Sv. Nikola.

4.Čukanović Radojko

Jednočlano domaćinstvo. Iselio se u Kraljevo 1980. godine radi zaposlenja. Završio je srednju školu. Porodična slava: Sv. Nikola.

5.Jelić Vuko

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili se u Kragujevac 1976. godine radi zaposlenja. Završio je srednju školu. Porodična slava: Sv. Ćirilo.

6.Vukanić Blagomir

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Beograd 1972. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio vojnu akademiju. Porodična slava: Sv. Jovan.

7.Vukanić Miljan

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se u Gornji Milanovac 1987. godins radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školu. Porodična slava: Sv. Jovan.

8.Slavković Mirko

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Beograd 1970. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio elektromašinski fakultet. Porodična slava: Sv. Nikola.

9.Sredojević Mirko

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se u Kraljevo 1972. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva js završio osmogodišnju osnovnu školu. Porodična slava: Ćurđic.

10.Sredojević Stanimir

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se u Kragujevac 1971. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školu. Porodična slava: Đurđic.

11.Slavković Grujo

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Kovače (Kraljevo) 1964. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva js bez školske spreme. Porodična slava: Sv. Nikola.

12.Slavković Radonja

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Kovače (Kraljevo) 1961. godine radi školovanja dece. Nosilac domaćinstva je bez školske spreme. Porodična slava: Sv. Nikola.

13.Čukapović Momir

Domaćinstvo ima 6 članova. Iselili su ss u Žiču (Kraljevo) 1973. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu. Porodična slava: Sv. Nikola.

14.Čukanović Zarija

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Kragujevac 1980. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima srednju školu. Porodična slava: Sv. Nikola.

15.Sredojević Želimir

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Kovače (Kraljevo) 1965. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu. Porodična slava: Ćurđic.

16.Čukanović Radan

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su ss 1981. godine u Jasenak kod Obrenovca radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio trogodišnju srednju školu.

17.Čukanović Milomir.

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1947. godine u Beograd radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva js završio srednju školu.

18.Čukanović Obrad

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1965. godine u Beograd radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

19.Čukanović Selimir

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1964. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio trogodišnju srednju školu.

20.Čukanović Vučić

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili ss 1979. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio trogodišnju srednju školu.

21.Čukanović Sretko

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su se 1997. godine u Kraljevo zbog bolesti. Nosilac domaćinstva je završio četvororazrednu osnovnu školu.

22.Čukanović Milanko

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1960. godine u Aranđelovac radi napredovanja u poslu. Nosilac domaćinstva je doktor medicinskih nauka – pedijatar.

23.Čukanović Radule

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1960. godine u Sjenicu radi zaposlenja i razvoja privatne tekstilne firme. Nosilac domaćinstva js završio ekonomski fakultet.

24.Čukanović Radeta

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1987. godine u Beograd radi studiranja i zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio fakultet.

25.Čukanović Jablan

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili se 1958. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio gimnaziju i radio je u Nemačkoj do penzionisanja.

26.Čukanović Radanko

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1998. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

27.Čukanović Dragić

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1956. godine u Trstenik radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

28.Jelić Vito

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1951. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

29.Čukanović Dragan

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1978. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

30.Čukanović Dražo

Domaćinstvo ima 5 članova. Iselili su ss 1963. godine u Novi Beograd radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio fakultet.

31.Čukanović Miloje

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1953. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

32.Čukanović Mile

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1984. godine u Golubac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio fakultet.

33.Čukanović Nebojša

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1954. godine u Banat radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

34.Čukanović Tomo

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se u Banat za vreme kolonizacije.

35.Čukanović Njegoš

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se 1953. godine u Užice radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio fakultet.

36.Čukanović Velibor

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1965. godine u Aranđelovac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

37.Čukanović Miljojko

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1969. godine u Svilajnac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio trogodišnju srednju školu.

38.Čukanović Dmitar

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1981. godine u Beograd radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu (policajac).

39.Čukanović Radoslav

Domaćinstvo ima 2 člana. Iselili su se 1966. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

40.Čukanović Tomislav

Domaćinstvo ima 7 članova. Iselili su se 1966. godine u Čačak radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

41.Čukanović Radosav

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1959. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

42.Slavković Mirko

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili se 1977. godine u Beograd radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio fakultet.

43.Slavković Kiril

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili se 1961. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

44.Čukanović Vukadin

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1963. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

45.Čukanović Vujadin

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1959. godine u Beograd radi školovanja i kasnije zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio ekonomski fakultet.

46.Čukanović Stev

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili se 1964. godine u Suboticu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je učitelj.

47.Čukanović Milovan

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1969. godine u Kraljevo radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio trogodišnju srednju školu.

48.Vukanić Milan

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1969. godine u Francusku radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu. Dolaze na odmor u kuću koja se nalazi u Gornjem Milanovcu.

49.Sredojević Milomir

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 2000. godine u Dragobraću kod Kragujevca iz porodičnih razloga. Nosilac domaćinstva je završio osmogodišnju osnovnu školu.

50.Sredojević Milorad

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1995. godine u Kragujevac radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio višu školu.

51.Sredojević Miroslav

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1985. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio višu školu.

52.Sredojević Nikola

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se 1999. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva je završio srednju školu.

53.Sredojević Dragija

Domaćinstvo ima 3 člana. Iselili su se 1998. godine u Sjenicu radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima visoku školsku spremu.

54.Sredojević Stojan

Domaćinstvo ima 4 člana. Iselili su se u Sremčicu kod Beograda 1973. godine radi zaposlenja. Nosilac domaćinstva ima osmogodišnju osnovnu školu. Porodična slava: Ćurđic.

*

Na osnovu podataka prikupljenih na terenu, stanovnici sela Raspoganče iseljavali su se pretežno u Kraljevo, Beograd, Kragujevac i Sjenicu.

Broj stanovnika do 19 godina starosti se u periodu od 1991. do 2002. godine smanjio za 23%, a sa 60 i više godina života povsćao za 24%. U istom periodu i indeks starenja je porastao sa 0,76 na 1,28 indeksnih poena, što ukazuje na to da selo demografski stari.

Stanovništvo po veroispovesti

Godina            1991.   %

pravoslavni  153      99,35

muslimani     –           –

ostali             1          0,65

Stanovništvo po nacionalnoj pripadnosti

Godina            2002.   %

Srbi               132      100,00

Bošnjaci        –           –

Muslimani    –           –

Ostali            –           –

 

Iz podataka se vidi da je selo naseljeno pravoslavnim, srpskim stanovništvom koje je u 2002. godine živelo u 44 domaćinstva. Stanovnici ovog sela poreklo vode uglavnom iz okoline Bijelog Polja i sa Kosmeta. U selu slave Sv. Nikolu, Ćurđic, Sv. Jovana i Ćirilovdan.

U selu je 1971. evidsntiran 121 stanovnik sa preko 15 godina starosti, 1991. je bilo 127, a 2002. godins 112 stanovnika iz ove kategorije. U periodu od 1981. do 2002. godine broj stanovnika bez škole se smanjio za 53%, a sa 4 razreda osnovne škole za 34%, dok se broj lica sa srednjom školom povećao za 312%. Prema podacima iz 1981, 1991. i 2002. bilo je po 27 lica sa osnovnom školom, 1981. i 1991. po jedno lice sa višom, a 2002. godine 2 lica sa višom školom i jedno sa završenim fakultetom. Prema podacima iz 1991. bilo je 26 (20,47%), a 2002. godine 10 nepismenih lica (8,93%).

Podaci govore da su domaćiistva 1991. i 2002. godine najveće izvore prihoda ostvarivala iz nepoljoprivrede (56,49% i 50,00%). Govedarstvo je vodeća privredna grana, a prirodna obeležja sela ukazuju na to da selo ima sve uslove da se i dalje razvija. U cilju poboljšanja životnog standarda, stanovnici sela bi trebalo da iskoriste prirodne pogodnosti za razvoj ratarstva, stočarstva i, delimično, voćarstva.

IZVOR: UNIVERZITET U BEOGRADU GEOGRAFSKI FAKULTET, Mila A. Pavlović: SELA SJENIČKOG KRAJA antropogeografska proučavanja – naučna monografija, štampa „Forma B“, Beograd, 2009. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.