Poreklo prezimena, selo Godačica (Kraljevo)

5. februar 2015.

komentara: 15

Poreklo stanovništva sela Godačica, grad Kraljevo – Raški okrug. Prema knjizi Mihaila Dragića „Gruža“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Godacica

Položaj sela – topografske prilike.

Selo se nalazi rastureno po stranama nekoliko brda. Sa desne strane Velike Reke kuće su po stranama eruptivne kose, koja se snižava od Rudenika idući na jug i čini razvođe između Velike Reke sa jedne i potoka Grabovca i Žabljaka sa druge strane. Seoskih kuća ima dalje i u dolini Velike Reke, gde su poglavito samo dućani, crkva, mehana i škola, a dalje se pružaju i uz dosta strme dolinske strane Velike Reke prema Glediću. Seokih kuća ima i između glavice Štulca i Metaljice uz Crnu Reku; tu je i Staro Selo. Tu seoske kuće znatnim delom prelaze na levu stranu doline Crne Reke, vezane za njene terase.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. U njemu je pet mahala i to su: Panjevac (Kosovska Mahala), Staro Selo, Zimovnik, Brdo i Donja Reka.

Starine u selu i ime selu.

Kod današnje crkve bio je nekakav manastir; i danas zovu kosu više crkve Prnjavor. Priča se da je kod tog manastira (ili crkve) bio sabor kada su iznenada naišli Turci, narod je počeo bežati uz potok u planinu te se tako zagušiše u jednom tesnacu (otud tumače ime potoku Gušavcu) gde ih Turci mnoge poseku. Za manastir vele da se zvao Zgodačica, „bio zgodan“, pa se po njemu i selo tako nazvalo.

Poreklo stanovništva.

Najpre je naseljena mahala Staroga Sela.

U Panjevcu su ove familije:

-Radojkovići su starinci. Osnivač porodice Radojko. Slava Sv. Petka.
-Tomovići su poreklom a Kosova; šesto koleno. Slave Nikoljdan.
-Božovići. Oni su familija sa Kosovcima u Milakovcu; došli su u isto vreme kada i Tomovići. Slave Mitrovdan.
-Trnjaci su od onih u Starom Selu.
-Lukići. Praded se doselio od Novog Pazara. Slave Lučindan.
-Petrovići su doseljeni iz jugozapadnih krajeva, ali se bliže ništa ne zna. Slave Jovanjdan.
-Markovići ne znaju za svoje poreklo a ni za osnivača. Slave Sv. Petku.
-Milovanovići (trgovci) su došli iz Kraljeva a rodom su iz Siljevice u Levču, dok su Milovanovići u Siljevici su od Kosova. Slave Jovanjdan.

U Starom Selu su ove familije:

-Pavlenići su starinci; zna im se ovde osam kolena. Slave Đurđevdan.
-Jovići kažu da su „starodrevni“. Slave Đurđevdan.
-Trnjaci. Došli su „iz Vlaške“, po svoj prilici iz okolne Požarevca; do sada ih je šesto koleno. Osnivač je Radosav Trnjak. Prve su im kuće bile u trnjacima, otuda ovo prezime. Jedni se zovu:
-Bogojevići po nekom pretku, popu Bogoju. Svi slave Aranđelovdan.
-Miletići. Mileta je došao sa Kosova; do danas peto koleno. Kosovci u Milakovcu, Karajovići u Glediću i ovdašnji Božovići (u Panjevcu) su im familija. Slave Mitrovdan.
-Nešovići. Familija su sa Pavlovićima u Lebama i Grbovićima u Glediću. Slave Mratindan.
-Babići su poreklom sa Kosova; ne znaju za osnivača. Slave Alimpijevdan.
-Lukići su familija sa onima u Panjevcu. Slave Lučindan.
-Smiljanići (Moskovi). Praded Dragić je došao iz Bosne. Ne znaju za osnivača. Pri ratu sa Turcima Karađorđe će reći Smiljanićima: Ala ste mi plavi kao Moskovi – otuda im ovaj nadimak. Slave Đurđevdan.
-Milosavljevići. Ded došao od Maraša u Leševu. Slave Miholjdan.

U Zimovniku su ove familije:

-Petrovčići su doseljeni iz Deževe; do sada ih je peto koleno. Slave Jovanjdan.
-Ćurlići. Praded se doselio iz Deževe kod Novog Pazara. Tamo su gradili crkvu Petrovicu, koja se sada zove „isposnica“; ovo će biti Petrova Crkva u Novom Pazaru. Ćurlići u Ratini – Podibar su im familija. Slave Đurđic.
-Ćerimanovići su došli pre 20 godina od gledićkih Ćerimanovića.

U Brdu su ove familije:

-Komatovići su familija sa onima iz Ravanice. Poreklom su sa Kosova – kažu da su im stari na Sitnici kosili. Slave Đurđic.
-Miletići su familija sa onima u Panjevcu. Slave Mitrovdan.
-Lukići su familija sa onima u Panjevcu. Slave Lučindan.
-Đurovići su familija sa Lukićima, slave, kao i oni, Lučindan.
-Smiljanići su od gornjih – Moskovi.
-Kačarevići. Praded došao od Novog Pazara. Slave Alimpijevdan.

U Donjoj Reci su ove familije:

-Pavlenići su familija sa onima u Starom Selu. Slave Đurđevdan.
-Jovići su od onih u Starom Selu.
-Trnjaci su od Trnjaka u Starom Selu.
-Komatovići su od onih u Brdu.
-Smiljanići su od Smiljanića (Moskova).
-Đuričići su nepoznatog porekla. Slave Đurđic.
-Nedeljkovići (Šaponje) su nepoznatog porekla. Slave Sv. Petku.
-Vićentijevići. Došao im otac iz Pečenoga, od tamošnjih Seničića. Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Mihailo Dragić “Gruža”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. Goran

    Ne znam odakle vam ove informaci ali su vrlo povrsne i sumljam da ima i nekih netacnih navoda.Imate li vi neki starijih pisanih tragova o poreklu stanovnistva ovog kraja?Na primer Blagojevici i Mijailovici su velika familija ali njih niko i ne pominje a poprilicno su dugo na prostoru gledickih planina vremenski gledano,neka prezimena koja su pomenuta meni nisu cak ni poznata a ima jos familija koje nisu spomenute.Npr. Postoji familija Djurdjevic u Donjoj reci,a Djuricic je verovatno neka permutacija jer toprezime odavno ne postoji u selu.Itd…

  2. Milodan

    Iz knjige, kako je u tekstu dva puta napisano – Mihailo Dragić „Gruža“.
    Greške nisu isključene, prvo kod pisca, zatim kod priređivanja teksta. Kako red nalaže, proverio sam u knjizi, da nisam možda pogrešio – i nisam. Knjiga je pisana od 1909 do 1911. godine. Lično poznajem Milana Nedeljkovića iz Godačice, koji živi u Obrenovcu i čija se familija pominje u ovoj knjizi.
    Pozdrav!

  3. Dragan Jovanovic

    Ima u Kraljevackoj biblioteci odlomak i poreklo sela Godacica,mada ako knjiga pisana u periodu 1909-1911 vrlo je moguce da su tacni podaci.Pozdrav od Godacicana Jovanovica iz Melburna.

  4. goran saponjic

    Pitanje za gospodina milodana odakle poticu nedeljkovici iz sela godacica zasto ih zovu saponje.u saponjama kod nove varoši svi su slavili sv stefana ovi nedelkovici sv petku odakle su oni pozdrav

  5. Milodan

    goran saponjic!

    Prema knjizi, kako ovde piše, Nedeljkovići su nepoznatog porekla. Prethodne prezime im je ŠAPONJE a ne ŠAPONJIĆI. Da li oni imaju veze sa Šaponjićima, koje pominjete ili ne, teško je reći. Pitao sam svog poznanika, potvrdio mi je da ih zovu Šaponje ali ni on ne zna za njihovo poreklo. Moguće je, što nije retkost, da se menja prezime (što je češći slučaj) a i Krsna slava, što se takođe događalo iz različitih razloga, najpre zbog zavaravanja tragova od potere Turaka, zatim, ako je predak bio uljez, itd….

  6. goran saponjic

    Postovanje gospodine milodan hvala na brzom odgovoru.nadam se dacete saznati nesto detaljnije u vezi nedeljkovica saponja iz godacice.vrlo je moguce da imaju neke veze sa saponjama kod nove varosi jer je veoma veliki broj pojedinaca iz saponja zaseok odlazio u okolinu cacka i kraljeva i svi su promenili prezime ali zadrzali slavu sv stefan i porodicni nadimak saponje po starom prezimenu saponja prezime imate u dalmaciji dobropoljci benkovac ali ja neverujem da je vas poznanik nedeljkovic od tih saponja dok je slava tipicna za potome bjelopavlica pozdrav milodan

  7. Ivanka Cirovic

    Postovanje, vidim da se familija Cirovic uopste ne pominje, a ima ih…Slave Mitrovdan. Vode poreklo od izvesnog Cira, po kome su “dobili” prezime.

    • Milodan

      Prema knjizi Mihaila Dragića „Gruža“ Ćirovića u selu Godačica NEMA. Da li ih stvarno ima to Vi najbolje znate.

      Pozdrav!
      Slobodan Milić, Milodan.

  8. Marina

    A dali vi možda znate poreklo prezimena Nikolic iz sela Drlupa.Gledicke planine

    • Milodan

      Pogledao sam tekst, koji nisam postavio, sela Drlupa – Grad Kraljevo. Tamo nema Nikolića, ako je to selo na Gledićskim planinama.

  9. Goran

    Moli bih gospodju Marinu ako zna nesto vise o poreklu njenih Nedeljkovica odakle su njeni preci Iz kog plemena Iz kog mesta u Crnoj Gori.Vasi Nedeljkovici slave Sv Petku.Ja Sam Saponjic,of Saponjica Iz Komarana kod Nove Varosi.Ima nas Veoma mnogo u cetri sela kod Nove Varosi,na Zlatiboru,Sumadiji,svi slavimo Sv.Stefana,I Niko od mojih rodjaka nezna I nije cuo za Vase Nedelkovice.Odakle je Vas deda dosao u Vase selo.Moji Saponjici imaju jako maglovito predanje o dolasku Iz Crne Gore,Ali Niko nezna nista konkretnije.Kod nas u Saponjama u sell Komarani Nova Varos Niko neslavi Sv.Petku.Dali je Vas deda ili pradeda Iz okoline Nove Varosi.Saponjica u Crnoj Gori nema vec par vekova,niti see negde pominju u Crnoj Gori I plemenima.

  10. Goran

    Izvinjavam se ispravka molba je za gospodju Maricu Nedeljkovic Iz Godacice.