Порекло презимена, село Годачица (Краљево)

5. фебруар 2015.

коментара: 15

Порекло становништва села Годачица, град Краљево – Рашки округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Godacica

Положај села – топографске прилике.

Село се налази растурено по странама неколико брда. Са десне стране Велике Реке куће су по странама еруптивне косе, која се снижава од Руденика идући на југ и чини развође између Велике Реке са једне и потока Грабовца и Жабљака са друге стране. Сеоских кућа има даље и у долини Велике Реке, где су поглавито само дућани, црква, механа и школа, а даље се пружају и уз доста стрме долинске стране Велике Реке према Гледићу. Сеоких кућа има и између главице Штулца и Метаљице уз Црну Реку; ту је и Старо Село. Ту сеоске куће знатним делом прелазе на леву страну долине Црне Реке, везане за њене терасе.

Тип села.

Село је разбијеног типа. У њему је пет махала и то су: Пањевац (Косовска Махала), Старо Село, Зимовник, Брдо и Доња Река.

Старине у селу и име селу.

Код данашње цркве био је некакав манастир; и данас зову косу више цркве Прњавор. Прича се да је код тог манастира (или цркве) био сабор када су изненада наишли Турци, народ је почео бежати уз поток у планину те се тако загушише у једном теснацу (отуд тумаче име потоку Гушавцу) где их Турци многе посеку. За манастир веле да се звао Згодачица, „био згодан“, па се по њему и село тако назвало.

Порекло становништва.

Најпре је насељена махала Старога Села.

У Пањевцу су ове фамилије:

-Радојковићи су старинци. Оснивач породице Радојко. Слава Св. Петка.
-Томовићи су пореклом а Косова; шесто колено. Славе Никољдан.
-Божовићи. Они су фамилија са Косовцима у Милаковцу; дошли су у исто време када и Томовићи. Славе Митровдан.
-Трњаци су од оних у Старом Селу.
-Лукићи. Прадед се доселио од Новог Пазара. Славе Лучиндан.
-Петровићи су досељени из југозападних крајева, али се ближе ништа не зна. Славе Јовањдан.
-Марковићи не знају за своје порекло а ни за оснивача. Славе Св. Петку.
-Миловановићи (трговци) су дошли из Краљева а родом су из Сиљевице у Левчу, док су Миловановићи у Сиљевици су од Косова. Славе Јовањдан.

У Старом Селу су ове фамилије:

-Павленићи су старинци; зна им се овде осам колена. Славе Ђурђевдан.
-Јовићи кажу да су „стародревни“. Славе Ђурђевдан.
-Трњаци. Дошли су „из Влашке“, по свој прилици из околне Пожаревца; до сада их је шесто колено. Оснивач је Радосав Трњак. Прве су им куће биле у трњацима, отуда ово презиме. Једни се зову:
-Богојевићи по неком претку, попу Богоју. Сви славе Аранђеловдан.
-Милетићи. Милета је дошао са Косова; до данас пето колено. Косовци у Милаковцу, Карајовићи у Гледићу и овдашњи Божовићи (у Пањевцу) су им фамилија. Славе Митровдан.
-Нешовићи. Фамилија су са Павловићима у Лебама и Грбовићима у Гледићу. Славе Мратиндан.
-Бабићи су пореклом са Косова; не знају за оснивача. Славе Алимпијевдан.
-Лукићи су фамилија са онима у Пањевцу. Славе Лучиндан.
-Смиљанићи (Москови). Прадед Драгић је дошао из Босне. Не знају за оснивача. При рату са Турцима Карађорђе ће рећи Смиљанићима: Ала сте ми плави као Москови – отуда им овај надимак. Славе Ђурђевдан.
-Милосављевићи. Дед дошао од Мараша у Лешеву. Славе Михољдан.

У Зимовнику су ове фамилије:

-Петровчићи су досељени из Дежеве; до сада их је пето колено. Славе Јовањдан.
-Ћурлићи. Прадед се доселио из Дежеве код Новог Пазара. Тамо су градили цркву Петровицу, која се сада зове „испосница“; ово ће бити Петрова Црква у Новом Пазару. Ћурлићи у Ратини – Подибар су им фамилија. Славе Ђурђиц.
-Ћеримановићи су дошли пре 20 година од гледићких Ћеримановића.

У Брду су ове фамилије:

-Коматовићи су фамилија са онима из Раванице. Пореклом су са Косова – кажу да су им стари на Ситници косили. Славе Ђурђиц.
-Милетићи су фамилија са онима у Пањевцу. Славе Митровдан.
-Лукићи су фамилија са онима у Пањевцу. Славе Лучиндан.
-Ђуровићи су фамилија са Лукићима, славе, као и они, Лучиндан.
-Смиљанићи су од горњих – Москови.
-Качаревићи. Прадед дошао од Новог Пазара. Славе Алимпијевдан.

У Доњој Реци су ове фамилије:

-Павленићи су фамилија са онима у Старом Селу. Славе Ђурђевдан.
-Јовићи су од оних у Старом Селу.
-Трњаци су од Трњака у Старом Селу.
-Коматовићи су од оних у Брду.
-Смиљанићи су од Смиљанића (Москова).
-Ђуричићи су непознатог порекла. Славе Ђурђиц.
-Недељковићи (Шапоње) су непознатог порекла. Славе Св. Петку.
-Вићентијевићи. Дошао им отац из Печенога, од тамошњих Сеничића. Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Михаило Драгић “Гружа”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

  1. Goran

    Ne znam odakle vam ove informaci ali su vrlo povrsne i sumljam da ima i nekih netacnih navoda.Imate li vi neki starijih pisanih tragova o poreklu stanovnistva ovog kraja?Na primer Blagojevici i Mijailovici su velika familija ali njih niko i ne pominje a poprilicno su dugo na prostoru gledickih planina vremenski gledano,neka prezimena koja su pomenuta meni nisu cak ni poznata a ima jos familija koje nisu spomenute.Npr. Postoji familija Djurdjevic u Donjoj reci,a Djuricic je verovatno neka permutacija jer toprezime odavno ne postoji u selu.Itd…

  2. Милодан

    Из књиге, како је у тексту два пута написано – Михаило Драгић „Гружа“.
    Грешке нису искључене, прво код писца, затим код приређивања текста. Како ред налаже, проверио сам у књизи, да нисам можда погрешио – и нисам. Књига је писана од 1909 до 1911. године. Лично познајем Милана Недељковића из Годачице, који живи у Обреновцу и чија се фамилија помиње у овој књизи.
    Поздрав!

  3. Dragan Jovanovic

    Ima u Kraljevackoj biblioteci odlomak i poreklo sela Godacica,mada ako knjiga pisana u periodu 1909-1911 vrlo je moguce da su tacni podaci.Pozdrav od Godacicana Jovanovica iz Melburna.

  4. goran saponjic

    Pitanje za gospodina milodana odakle poticu nedeljkovici iz sela godacica zasto ih zovu saponje.u saponjama kod nove varoši svi su slavili sv stefana ovi nedelkovici sv petku odakle su oni pozdrav

  5. Милодан

    goran saponjic!

    Према књизи, како овде пише, Недељковићи су непознатог порекла. Претходне презиме им је ШАПОЊЕ а не ШАПОЊИЋИ. Да ли они имају везе са Шапоњићима, које помињете или не, тешко је рећи. Питао сам свог познаника, потврдио ми је да их зову Шапоње али ни он не зна за њихово порекло. Могуће је, што није реткост, да се мења презиме (што је чешћи случај) а и Крсна слава, што се такође догађало из различитих разлога, најпре због заваравања трагова од потере Турака, затим, ако је предак био уљез, итд….

  6. goran saponjic

    Postovanje gospodine milodan hvala na brzom odgovoru.nadam se dacete saznati nesto detaljnije u vezi nedeljkovica saponja iz godacice.vrlo je moguce da imaju neke veze sa saponjama kod nove varosi jer je veoma veliki broj pojedinaca iz saponja zaseok odlazio u okolinu cacka i kraljeva i svi su promenili prezime ali zadrzali slavu sv stefan i porodicni nadimak saponje po starom prezimenu saponja prezime imate u dalmaciji dobropoljci benkovac ali ja neverujem da je vas poznanik nedeljkovic od tih saponja dok je slava tipicna za potome bjelopavlica pozdrav milodan

  7. Ivanka Cirovic

    Postovanje, vidim da se familija Cirovic uopste ne pominje, a ima ih…Slave Mitrovdan. Vode poreklo od izvesnog Cira, po kome su “dobili” prezime.

  8. Marina

    A dali vi možda znate poreklo prezimena Nikolic iz sela Drlupa.Gledicke planine

    • Милодан

      Погледао сам текст, који нисам поставио, села Дрлупа – Град Краљево. Тамо нема Николића, ако је то село на Гледићским планинама.

  9. Goran

    Moli bih gospodju Marinu ako zna nesto vise o poreklu njenih Nedeljkovica odakle su njeni preci Iz kog plemena Iz kog mesta u Crnoj Gori.Vasi Nedeljkovici slave Sv Petku.Ja Sam Saponjic,of Saponjica Iz Komarana kod Nove Varosi.Ima nas Veoma mnogo u cetri sela kod Nove Varosi,na Zlatiboru,Sumadiji,svi slavimo Sv.Stefana,I Niko od mojih rodjaka nezna I nije cuo za Vase Nedelkovice.Odakle je Vas deda dosao u Vase selo.Moji Saponjici imaju jako maglovito predanje o dolasku Iz Crne Gore,Ali Niko nezna nista konkretnije.Kod nas u Saponjama u sell Komarani Nova Varos Niko neslavi Sv.Petku.Dali je Vas deda ili pradeda Iz okoline Nove Varosi.Saponjica u Crnoj Gori nema vec par vekova,niti see negde pominju u Crnoj Gori I plemenima.

  10. Goran

    Izvinjavam se ispravka molba je za gospodju Maricu Nedeljkovic Iz Godacice.