Poreklo prezimena, selo Dulene (Pivara, Kragujevac)

28. novembar 2014.

komentara: 9

Poreklo stanovništva sela Dulene, Gradska opština Pivara, Grad Kragujevac – Šumadijski okrug. Prema knjizi Todora Bušetića „Levač“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

Dulene

Vode.

Kroz selo teče Dulenka, koja iz levačkog ulazi u belički srez.

Pije se voda sa izvora.

Starine u selu.

U selu postoji gradište „Silne Jerine“ ne mestu zvanom Gomila. Temelj mu je kružnog oblika. Zidan je od kamena iz okoline. Zid je visok jedan metar.

U selu postoji „Madžarsko Groblje“.

Postoje ostaci puta, koji je vodio od Kruševca preko Levča do atara sela Siljevice, pa kosom preko pčeličkog atara na Zlu Vodu i na Osredak, gde je, kažu, u vreme Cara Lazara bila mezu. Odatle je vodio preko Dulena i Sabante u Kragujevac.

 

Osnivanje sela i poreklo stanovništva.

Narodno predanje govori, kada se podigao na Turke Koča Kapetan, da su sa njim bili gotovo jedino Levčani i zbog toga su Turci, savladavši Koču, popalili Levač i kuće sa zemljom sravne a Levčani se rasturiše. Docnije se mnogi povrate na zgarišta svojih kuća, te se počeše naseljavati, ali sada malo dalje od sela. Stoga su Selišta selišta i stara sela vrlo česta. U Dulenu postoji Selište.

U Dulenu ima 78 kuća.

Porodice su:

Markovići, slave Lučindan a preslavljaju Markovdan.

Bačevići slave jesenjeg a preslavljaju letnjeg Sv. Nikolu.

Anđelkovići slave Đurđic a preslavljaju Đurđevdan.

Svi su se doselili iz Toplice.

Preslava je Beli Četvrtak, po Trojicama.

 

IZVORTodor Bušetić – Levač. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Maja mosic

    Tu treba da stoji i porodica mosic

    • Milen Marković

      U knjizi Todora Bušetića nisu date sve familije, on je to radio tako što su njegovi učenici prikupljali o svojim selima a to je nepotpuno. Mošići vode poreklo od Mojsila Mijajlovića. Prezime Mijajlović su promenili u Mojsilović da bi kasnije to skratili u Mošić.
      Od Mojsila je nastala i familija Popović (4 kuće u selu Bunar kod Jagodine.
      Od Mijajlovića su nastale familije: Milisavljevići, Markovići, Pešići, Mihajlovići (živeli su u Lomnici).
      Sve te familije slave Đurđic (16.11.) a preslava im je Đurđev dan (06.05.).

  2. Violeta

    Postovani, moja familija Pavlovic, sigurna sam od pocetka 20.veka zivi u Dulenu.
    Molim da istrazivanje prosirite ili bar ovako poluproverene informacije ne objavljujete.
    Kao potomak Pavlovica, vrlo sam povredjena!

    • Milen Marković

      Podaci koji su dati u toj knjizi su nepotpuni, i nema razlog za ljutnju jer je to pisano pre 120 godina. Inače ima dve familije Pavlovića: Pavlovići nastali od Marinkovića (u srodstvu sa Pantićima) i Pavlovići nastali od Milovana Ćirića (u srodstvu sa Radovanovićima, Stojadinovićima i Miletićima).

  3. Petar Petrović

    Da li se zna nešto o porodici Petrović iz Dulena? Jako me zanima poreklo, a najviše što znam je da mi je pradeda Milisav Petrović zvani Fakat.

  4. ivan

    ja pripadam familiji Vukomanovic,ove jeseni sam radio test DNK y hromozoma na 25 markera to jest po muskoj liniji i dobio rezultat da pripadam I1 -Z63 .haplogrupi…Ta haplo grupa pripada Gotima(vizigotima},koji su pre 2000 god iz svoje postojbine svedske krenula na jug,niz reku dnjepar…neko vreme u zaledju crnog mora,danasnje ukrajine…a onda se rasirili po celom balkanskom poluostrvu…kasnije su cak osvojili rim…otisli i do danasnje spanije…i na kraju se uglavnom utopili u narode koji su preovladavali na prostorima gde su ziveli…zaboravili svoj jezik i secanje na svoje poreklo…U Srbiji po nekoj proceni ima izmedju 6-8 % pripadnika gota!!!Najvise pripadnika te Haplogrupe danas zivi na prostoru prokuplja…sto znaci da se nasi preci odatle rasirili po celoj zemlji…narocito posle tursko-austrijskog rata 1778 kad je veci deo sumadije ostao bez stanovnika…

    • Goran

      Odakle ideja da su na prostoru Prokuplja boravili Vizigoti?Oni su boravili na prostoru Bugarske i samo su prešli preko Balkana kad su išli u osvajanje Italije.Iz Italije su otišli u današnju Španiju.Oni se na prostoru Centralnog Balkana nisu zadržali duže od 10-15godina.Njihovo jedino duže zadržavanje je bilo na prostoru današnje južne Bugarske .Na tom prostoru su ostali Mezijski ili Strabonovi Goti.Po dolasku Teodorika Velikog i Ostrogota u Bugarsku,posle smrti Teodorika Strabona,Strabonovi Goti nisu hteli da Ostrogotima već su ostali u današnjoj Bugarskoj i Sev.Makedoniji.Ostrogoti su imali kraljevstvo u Italiji i u Dalmaciji.Oni su na prostoru Zapadnog Balkana boravili oko 45.godina koliko je trajalo njihovo Kraljevstvo.Posle propasti njihove kraljevine mnogi od njih su ostali u brdima Bosne Hercegovine i Dalmacije.Njih je sigurno posle 40godina života na Balkanu bilo mnogo više nego Vizigota koji su se vrlo kratko zadržali pre odlaska u Italiju.Verovatno je I1Z63 u Bosni i Hercegovini trag Ostrogota iz Sev.Dalmacije.