Poreklo prezimena, selo Gornji Krčin (Varvarin)

7. novembar 2014.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Gornji Krčin (po knjizi Gornji i Srednji Krčin*), opština Varvarin – Rasinski okrug. Prema knjizi Stanoja Mijatovića „Temnić“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

Gornji Krcin

*Selo Srednji Krčin se kao zasebno selo pominje samo u Upisniku sela od 1818. godine a posle toga nigde se više ne pominje – ni kod Vuka, ni Vujića ni Milićevića (napisao Stanoje Mijatović), iz čega proizilazi da je selo spojeno pre sa Gornjim nego sa Donjim Krčinom ili je međusobno podeljeno, što u smislu porekla stanovništva nije toliko ni bitno, op. Milodan.

Položaj sela.

Na 5-6 kilometara od Donjeg a na 2-3 kilometra od Srednjeg Krčina, uz Kalinićsku Reku, a u jednom klancu, blizu granice Temnića i Levča nalazi se selo Gornji Krčin. Selo je na levoj strani Kalinićske reke u spletu ogranaka Juhora. Seoske kuće su u stranama potoka Crkvenca, koji protiče kroz selo i uliva se u Kalinićsku reku. Nešto malo kuća je izvan sela, pored druma Varvarin – manastir Kalenić. Potok ne čini selu veliku štetu ali mu nanosi reka kada se izlije.

Vode.

Selo pije bunarsku vodu. Izvora ima dva, od kojih je jedan, zvani Slatina, u Ramnjavanskoj Mali a drugi, Bučjak, u Burazerskoj familiji. Izvori ne presušuju.

Zemlje i šume.

Zemlja je posebno slaba – kamenita prljuša – te na njoj jedva ako dobro rodi ovas i „rženica“. Oko Kalinićske Reke skoro i nema ravnice, jer je jako pritešnjena.

Šume su satrvene (iskrčene), te su na svim stranama oko sela goleti. Samo na desnoj strani Kalinićske reke, u Blagotinu, ima po malo bukove šume.

Ovo selo poseduje 25 hektara utrine oko crkvine, u potoku Crkvencu.

Tip sela.

Selo se razlikuje od ostalih temnićskih sela time što su mu pojedini krajevi jasno podeljeni i što si seoske kuće dosta razbijene, čemu je uzrok nezgodan teren na kome je selo. Krajevi su međusobno udaljeni za više od 500 metara a između pojedinih kuća je razmak preko 200 metara. Selo se deli na: Bučjanski, Ramnjanski – koja deli potok Crkvenac – i Stankovićski Kraj, koji je pored druma Varvarin – Kalenić, a bliže reci.

U Bučjanskom kraju su:Veličkovići – Bučjani; u Ramnjanskom su Radovanovići, Nikolići i Stojanovići dok su u Stankovićskom samo Stankovići. U Bučjanskom je 5 kuća, Ramnjanskom 22 a u Stankovićskom Kraju 8 kuća.

Svega je u selu 35 kuća i 58 poreskih glava.

Ime selu.

Ime selu je detaljno opisano u tekstu sela Srednji Krčin.

Starine u selu.

Malo dalje od sela, uz potok, postoje razvaline neke crkve, na kojima je podignuta nova crkvica, koja slavi Preobraženje kada je toga dana veliki sabor.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Selo je postalo tek pre 150 godina. Naselili su ga trojica, i to dva brata – Nikolai Radovan– koji su došli iz Ramna u Toplici. Od ovih su danas Nikolići i Radovanovići. Treći naseljenik je bio neki Veličkoiz Vučja u Župi, od koga su današnji Veličkovići. Mnog docnije od ovih doselio se neki Stankoiz Župe, od koga su Stankovići.

U selu su ove porodice:

Veličkovići – Bučjani, slave Đurđic i Đurđevdan.

Radovanovići i Nikolići, slave Lazarevdan.

Stojanovići i Burazerići su iz Toplice, slave Nikoljdan.

Stankovići, slave Đurđic i Alimpijevdan.

Selo slavi Petrove Poklade; zavetine nemaju.

Groblja imaju dva, od kojih se u jednom sahranjuju Bučjani a u drugom ostali.

Srednji Krčin.

Položaj sela.

Selo se nalazi između Gornjeg i Donjeg Krčina, sa o be strane Kalinćske reke a među brdima, te je planinsko. Reka se često izliva te nanosi veliku štetu obližnjim njivama i livadama.

Vode.

U selu se pije najviše bunarska voda. Postoji samo jedan izvor, u osoju.

Zemlje i šume.

Zemlja je slaba i nerodna, ponajviše je kamenita prljuša. Šume ima dosta, ali su većinom sitne. U osoju je bukovina a u prisoju hrastovina, gorunovina, beljikovina i dr.

Tip sela.

Seoske kuće su dosta razređene, mada ih ima mestimično po nekolko u grupi. Selo se deli na: Gornji, bliže Gornjem Krčinu i Donji Kraj, oko ušća Kruševičkog Potoka u Kalinićsku Reku. Ovi su krajevi međusobno udaeni više od 500 metara.

U selu je 20 kuća i 30 poreskih glava.

Ime selu.

O postanku imena ovoga sela postoje dva predanja. Po jednome pre 150 godina doselio se u Srednji Krčin iz Toplice neki Mina, pa pošto je tu bila mnogo gora (šuma), morao je da je krči, zbog čega je selo i prvi mah zvalo Minin Krčin ili Minina Krčevina. Kako su imali veliku zadrugu, to je zahvatio ceo atar sva tri sela tadašnjih Krčina. Od toga Mine su danas Mijatovići ili Minići u Srednjem Krčinu.

Po drugom tumačenju selo je ovako nazvano zbog nekog velikog i teškog kuluka od koga su krčala creva kod kulučara, pa čak i detinja u utrobi materinoj.

Starine u selu.

Na desnoj obali Kalinićske Reke, malo dalje od ušća Kruševičkog Potoka, a u jednoj strmoj strani, postoje razvaline neke stare crkve od koje je sačuvan prestoni i grobnički kamen. Na tom mestu je skoro podignuta crkvica, posvećena Sv. Đorđu, kada je tu veliki sabor. Oko ove crkvice nalaze se starinski, obično rimski, novci.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Drži se da je ovo selo postalo kada i Donji Krčin.

U Gornjem Kraju su:

Đavolovići su se doselili iz Toplice. Ima ih u Medveđi kod Trstenika, slave Mitrovdan i Jeremijevdan.

Mijatovići su iz Toplice, slave Nikoljdan.

U Donjem Kraju su:

Spasići su se doselili iz Župe, slave Aranđelovdan i Veliku Gospojinu.

Šukići su iz Konjuha a tamo su došli iz okoline Kruševca, slave Sv. Petku.

Đokići su se doselili pre 25 godina iz Konjuha, slave Jovanjdan, zimski i letnji.

Seoska slava je Bela Subota po Trojicama; zavetina nemaju.

Groblje je jedno i nalaze se u Donjem Krajem.

 

IZVORStanoje Mijatović – Temnić. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Bojan Marinkovic

    @ Milodan.Srednji Krcin je deo Donjeg Krcina. Sastoji se iz dva dela: potok i gornja mala. Geogravski moze biti zasebno selo jer je odvojeno od oba Krcina.