Poreklo prezimena, selo Crnče (Jagodina)

13. oktobar 2014.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Crnče (po knjizi Crnča), grad Jagodina – Pomoravski okrug. Prema knjizi Stanoja Mijatovića „Belica“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

Crnce

Položaj sela.

Kuće ovog sela su ispod Crnog Vrha sa jedne i druge strane Crnačkog ili Suvog Potoka ili Mlake. On presušuje, ali kada se posle kiša ili topljenja snegova učini znatnu štetu. Selo je okrenuto više jugoistoku.

Vode.

Pije se bunarska i izvorska voda. Ima više izvora primitivno izrađenih, bez imena i jedna česma, Čuburak.

Zemlje i šume.

Njive i senokosi su na mestima: Bara, Raskrsnica, Izvorak, Cerjak, Grabak, Topola, Bašče i Tavan. Šume, pašnjaci i njive su na mestima: Rupčina, Crnačko Brdo, Šiboviti Potok, Kalenovačko, Čukarić (brdo), Mali Vrh (brdo), Straža (brdo). Zajedniča utrina je u Malom Vrhu.

Tip sela.

Selo se deli na Gornju i Donju Malu, koje su jedna od druge udaljene oko kilometar i po.

Ime selu.

Po jednom predanju selo je dobilo ime po Crnogorcima, koji su ga prvo naselili; po drugom tako je nazvano zbog crne šume, zemlje i kamenja; po trećem zbog Crnog Vrha ispod koga je; po četvrtom što je nekada tu bilo mnogo srna da su ih žene obramicama tukle, pa se zbog ovoga selo prvo nazvalo Srnča pa potom Crnče (Crnča).

Starine u selu i njegovi znameniti ljudi.

Na Malom Vrhu ima starih grobova za koja se ne zna iz kog su vremena. Iz ovoga sela je knez Milojei knez Panta(Pana) Todorovići, Ćukovići.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Selo je nekada bilo više Deonice, uz reku Topola, pa je otuda premešteno odmah posle Prvog ustanka na danšnje mesto, gde su bile pojate – trla.

Crnča ima 129 kuća, 13 rodova i 705 stanovnika.

Rodovi su:

Pavići, Tranjići, Ćukovići i Todorovići, slave Đurđevdan i Ilindan. Doselili su se pre 200 godina iz Bele Reke od Toplice a tamo sa Kosova. Ali neki kažu da su poreklom iz Crne Gore. Iz ovog roda je bio knez Milojei njegov brat „kodža“ Panta(Pana).

Radosavljevići i Gaziverići, slave Nikoljdan. Doselili su se iz sela Vrbice (Timok) odmah posle Todorovića i Ćukovića. Nazvani su tako što je nekio njihov predak pogazio veru – zakletvu, jer je izdao Srbe Turcima.

Tomići, Miljkovići i Bojovići, slave Aranđelovdan. Oni su od Vasojevića iz Crne Gore, doseljeni ovde pre 200 godina.

Petrovići i Čuljkovići, slave Đurđevdan i Ilindan. Doselili su se iz Toplice kada i Pavići (Todorovići) sa kojima se smatraju da su jedan rod.

Popići, slave Đurđevdan i Ilindan. I oni su iz Toplice i došli su kada Pavići i Čuljkovići sa kojima se smatraju da su jedan rod.

Golubovići, slave Nikoljdan. Doselili se iz okoline Niša pre 150 godina.

Todorovići drugi, slave Sv. Petku. Doselili su se iz Crne Gore pre 150 godina.

Nikolići, slave Nikoljdan. Doselili su se iz Toplice, preko Levča pre 150 godina. Ima ih u selu Motrić, Levač.

Jevtići, slave Đurđic i Đurđevdan. Doselili se sa Kosova preko Toplice i Kopaonika pre 150 godina. Sa Žunjićima u Rekovcu smatraju se da su jedan rod.

Stošići, slave Nikoljdan. Doselili s iz okoline Vranja pre 130 godina.

Obradovići, slave Nikoljdan. Doselili se iz okoline Leskovca kada i Stošići.

Brkići, slave Ilindan. Doselili se iz Toplice pre 120 godine.

Milojevići, slave Nikoljdan. Ne zna se odakle su i kada su došli.

Seoska slava je Prvi dan Trojica a zavetine su: Blagovesti – za zdravlje živine i Ignjatijevdan – za zdravlje stoke.

Groblje je na južnoj strani sela.

 

IZVORStanoje Mijatović – Belica. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Aca

    Prvi poznati predak Pavića iz Crnča je Pavle Pavić. Tranjići je špic namet za rod Pavića koji su dobili po Pavlovom sinu koji je imao nadimak Tranja.