Порекло презимена, село Бресје (Јагодина)

28. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Бресје, град Јагодина – Поморавски округ. Према књизи Станоја Мијатовића „Белица“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Bresje

Положај села.

Насеље је у најнижој котлини Лугомира и кроз њега пролази пут из Јагодине за Драгошевац. Одмах до села су западни огранци Јухора, са којих се у Лугомир сливају: Староселски Поток, Антин Поток и Првицки Поток. Са десне стране се у Лугомир улива Вукањски Поток. Лугомир и његове притоке када се излију чине селу велику штету. Мањи део кућа је у котлини а већи на ивици котлине.

Воде.

Пије се бунраска вода а зими и речна са Лугомира.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су на местима: Осредак, Кључ, Баре, Орнице, Угари, Падина и Старо Село. Шуме. Пашњаци и виногради су на местима: Бучина, Вукања, Антин Поток, Староселски Поток, Павицки Поток и Ђурђево Брдо.

Тип села.

Село је средње збијености. У средини села су куће гушће а по крајевима ређе. Не дели се на крајеве (махале), већ само на родове.

Име селу.

Село је добило име по мнигим брестовима којих и данс има у селу.

 

Постанак села и порекло становништва.

Не зна се када је село засновано. Некада је село било на источној страни од данашњега – у јухорским клисурама, на местима званим Старо Село или Селиште.

Бресје има 48 кућа, 7 родова и 333 становника.

Родови су:

Јовановићи и Првићи, славе Никољдан. Доселили се пре 125 година из околине Врања као први досељеници, отуда и презиме Првићи.

Жупљани, Милошевићи и Савићи, славе Аранђеловдан. Доселили сеу се из крушевачке Жупе пре 110 година.

Вукањци, Марковићи и Миљковићи, славе Никољдан. Доселили су се из Вукање испод Јастрепца пре 100 и више година.

Ерци, славе Никољдан. Доселили су се са Копаоника преко крушевачке Жупе кад и Вукањци. Има их и у Малој Дренови и Левчу.

Михаиловићи и Васићи, славе Аранђеловдан. Доселили се из крушевачке Жупе пре 100 и више година.

Марковићи други, славе Аранђеловдан. Предак се доселио из Драгоцвета призетивши се у род Михаиловића и Васића пре 60 година.

Миловановићи, славе Лучиндан и Марковдан. Не зна се одакле су се и када доселили.

Сеоска Слава је Бели Четвртак, по Тројицама а заветине су: Богородица, 14 октобра по новом календару, за здравље деце и Пачиста Недеља (друга недеља Часног поста) за здравље стоке.

Гробље је на источној страни села, на месту Ђули.

 

ИЗВОРСтаноје Мијатовић – Белица. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.