Порекло презимена, село Штитарица (Вучитрн) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Штитарица, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Порекло становништва села Штитарица, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Штитарица (Вучитрн)

Порекло презимена, село Штитарица (Вучитрн)

Порекло становништва села Штитарица, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падини Чичавице, на један км југозападно од железничке станице Вучитрн. Кроз село протиче Прони Чешмес (Чесмин поток).

Осим колонистичких кућа које су код железничке станице, село је збијено. Тај старији и збијени део села дели се на Горњу и Доњу махалу.

Приликом досељавања најстаријег арбанашког рода (Мехола) у селу су живели Срби. Као да садашњи Арбанаси у селу не знају јесу ли ти Срби имали своју земљу или били чифчије у некога. Наводе само да је предак Мехола (Хаџи Зећир) заједно са Шишкoвићима из Вучитрна купио село од некога (Хаџи Зећир 1/3, а Шишковићи 2/3) и уселио се у њ. По усељењу Мехола и довођењу чифчија Арбанаса на сеоски део Шишковића Срби чифчије су се раселили.

Родови:

Мехол (5 к.), од фиса Гаша. Доселили се из Љуми Барда у Сев. Албанији. Прво су „пали“ у Тараџу, па у Букош и најзад у Штитарицу средином 19. века, пошто су купили земљу у њој. Појасеви у 1934. од досељења у Штитарицу: Хаџи Зећир, Кариман, Азем, Адем (45 година).

Арифовић (2 к.), од фиса Бериша. Доселио се из Дубове (Пећ) после Мехола. Био чифчија у Шишковића.

Умић (8 к.), од фиса Тсача. Доселио се као мухаџир 1878. из В. Плане у Топлици.

Белешковић (3 к.), поисламљени и поарбанашени Срби. На ислам прешли у Топлици, одакле су се доселили 1878 (из В. Плане) као мухаџири заједно са осталим мухаџирима свога села и свога краја.

Јашаровић (1 к.), од фиса Гаша. Досељен 1913. из Кошутова (К. Митровица) за чифчију.

Колонисти:

Секулићи (1 к.), Досељени 1922. из долине Ибра ниже К. Митровице

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top