Порекло презимена, село Главинци (Јагодина)

28. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Главинци, град Јагодина – Поморавски округ. Према књизи Станоја Мијатовића „Белица“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

Glavinci

Положај села.

Село је у котлини Лугомира. И кроз њега протиче Лугомир и води пут Јагодина – Драгошевац. Више кућа је на десној страни реке и пута него на левој. Лугомир чини штету када се излије, особито у доњем крају села и кључу (пољу). Десном страном села (према току реке) пролази Парлошки Поток, који долази са Јухора (од Градишта).

Воде.

Пије се бунарска али и речна вода (зими). Постоји само један извор, Гајицки Кладенац, али се из њега вода не узима (не захвата), јер се држи да је „тешка“.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су на местима: Орнице, Ресник, Старо Село (Селиште), Виноградиште и Љуба. Шуме су на местима: Угар, Крш, Врањевац и Милин Поток.

Тип села.

Куће су нешто збијенијег, долинског типа. Село се не дели на махале, већ само на крајеве по родовима.

 

Постанак села и порекло становништва.

Старијег је постанка.

Главинци имају 78 кућа, 9 родова и 540 становника.

Родови су:

Гајићи, Мијушковићи, Милојевићи, Васиљевићи, Лукићи и Јосијевићи, славе Никољдан. По предању пре 200 година су у Главинце са Косова дошла три брата; Младен, Василије и Јосиф. Од та три брата су настале горе поменуте фамилије.

Остали родови су се доселили после њих и то:

Симићи, славе Јовањдан. Доселили се из Праћине пре 100 година.

Ђошићи и Миленковићи, славе Ђурђиц и Ђурђевдан. Доселили су се из студеничког краја пре 100 година.

Андрејевићи и Андрејићи, славе Јовањдан. Доселили су се из Поточца у Темнићу, одакле их је пре 80 година довела мајка, пошто се овде преудала у род Симића.

Сеоска слава је Бели Петак (по Тројицама) а заветине су: Петковица (Св. Петка) за здравље деце, Пачиста Недеља (друга недеља Часног поста) за здравље стоке и Св. Стеван летњи – за здравље орача и копача.

Гробље је на западној страни села, у Реснику.

 

ИЗВОРСтаноје Мијатовић – Белица. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.