Poreklo prezimena, Novo Selo na Gračanki (Priština)

17. septembar 2014.

komentara: 5

Poreklo stanovništva sela Novo Selo (na Gračanki), grad Priština (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na potoku zvanom Babina vrata, koji se s desna uliva u Gračanku, u sredini njene klisure, preko puta ušća Androvačke reke. Leži uvučeno u potok za čitav kilometar od Gračanke, odnosno od druma Priština-Gnjilane, koji vodi klisurom.

Zbijenog je tipa. Deli se na dve mahale. Mahala na levoj (istočnoj) strani potoka zove se Padina, a suprotna strana Jazbina.

Pri dnu potoka, blizu Gračanke, kod sadašnjeg seoskog groblja, zna se mesto gde je bila crkva sv. Arhanđela. To se mesto zove Selište i biće da je ovo selo bilo na tom mestu, pa se odmaklo od druma uz pogok.

Samo su Karadžići imali malo svoje zemlje, inače su svi seljaci kroz 19. vek i do prvog svetskog rata bili u čifčiskom odnosu. Gospodari čiflika su bili Džinići iz Prištine. Čifčije su stalno bili samo Srbi. Po dolasku muhadžira su gospodari čiflika naselili u selu jednu arbanašku kuću iz Mramora za nadziranje imanja, ali se ona 1913, po oslobođenju od Turaka morala vratiti u svoje selo.

Rodovi:

Karadžići (3 k., Sv. Nikola), starinci.

Rodičići (11 k., Mitrovdan), starinci.

Stamenkovi (3 k., Sv. Stefan). Doseljeni zbog zuluma sa Kopaonika, verovatno iz Kopaoničke Šalje (predeo oko Trepče) početkom 19. veka.

Mečkarovi (3 k., Mitrovdan). Doseljeni iz Kuretišta (G. Morava) posle Stamenkovih.

Veljići ili Duljaci (4 k., Sv. Nikola). Doselili se iz Dulja (Podrima) sredinom 18. veka da izbegnu krvnu osvetu Arbanasa.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

_______________

DODATAK:  Podaci prema popisu stanovništva KiM iz 1912. godine. Priredio saradnik foruma Poreklo Dragiša Gile Živković:

NOVO SELO (okolina Prištine):

U ovom selu živelo je 11 srpskih porodica i 7 albanskih, od kojih su 5 bili muhadžiri iz 1878. godine. Malo svoje zemlje imali su Ivan Marinković sa 15 i Kuzman Veličković sa 7 članova porodice, i to prvi 2, a drugi 3 dana oranja. Oni su obrađivali zemlju od 20, odnosno 10 dana oranja age Memet Ali-Begovića, čije je imovno stanja bilo veoma dobro. Ostala srpska domaćinstva činile su potpune čifčije. I oni su u većini obrađivali zemlju age Begovića. Čifčije Ilija Ivić, sa 14 članova porodice radio je na čifluku od 30 dana oranja, Stojko Ilić sa istim brojem čeljadi i Mita Ristić sa 4 manje obrađivali su čifluke od po 20 dana oranja. Na čiflucima od po 10 dana oranja radili su: Lazar Marinković sa 9 i Trajko Velić sa 3 člana. Zemlju od po 8 dana oranja obrađivao je Đorđe Ristić sa 6 članova.

I Fuad-paša Džinić imao je svoje čifluke u ovome selu. Njih su obrađivali Nićići – Trajko, sa 7 čeljadi (15 dana oranja), Lena i Petko po 5 dana oranja i sa 5, odnosno 7 članova porodice.

Sva srpska domaćinstva bila su starosedelačka. Od 1887. godine porez na zemlju plaćale su age. Imovno stanja čifčija bilo je različito. Sudeći prema broju stoke, najbogatiji je bio Ivan Marinković, a 50 grla posedovao je Ilija Ivić, dok 30 Trajko Nićić. Svi ostali, izuzev što je Stojko Ivić imao 10 grla, imali su manje stoke. Tako Ristić Mita je imao 9 grla, Đorše 8, a Petko Nićić 7 grla. Po 6 su imali Kuzman Veličković i Trajko Velić, a Lena Nićić samo 2 grla. I pored posedovanja dvorišta i kuća, što je takođe izražavalo imovno stanje, ono nije bilo jednako. U aginim kućama su stanovali oni najsiromašnije: Mita i Đorđe Ristić, Trajko Velić i Trajko Nićić. Ostali su imali svoju kuću i dvorište.

 

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Šarko

    U tekstu lepo piše da se ovo Novo Selo nalazi na (Gračanki). Nekadašnje Novo Selo je raseljeno 1966. godine, zbog izgradnje Brane na Gračaničkom jezeru i bilo je smešteno na teritoriji gde se danas nalazi jezero blizu Gračanice. Nisam siguran da li je onda nekadašnji atar Novog Sela ušao u sastav sela Gračanice, ono što je sigurno nekadašnje N. Selo je blizu Gračanice, i predložio bi da se ovi podaci unesu pod selo Gračanica i da se napiše da se radi o N. Selu na Gračanki i da je raseljeno 1966. godine zbog izgradnje Brane na Gračaničkom jezeru. Kada je selo raseljeno, meštani su se preselili u Gračanicu i u druga mesta.

    Što se tiče Novog Sela (opština Vitina). Istoimeno selo dobija status samostalnog naselja 1944. godine. A pre toga je bilo u sastavu sela Donje Ramnjane (opština Vitina). Novo Selo se nalazi pored magistralnog puta Gnjilane – Uroševac, bliže je Uroševcu. Ovo je moj rodni kraj živeo sam tamo do 1999., udaljeno oko deset kilometara od Novog Sela, moj deda je u tom selu imao prijatelje. Srbi u N. Selu su doseljeni početkom 1920. godine iz okoline Vladičnog Hana i Surdulice, od 1999. godine Srba više nema u N. Selu, ista sudbina je zadesila i moje selo. Ja sam prošle godine išao u Sirinićkoj Župi u poseti, odatle sam poreklom i prolazio sam tim putem.

    • Šarko, hvala na informaciji. Na Kosovu i Metohiji ima više naselja sa imenom Novo Selo, a ovo Novo Selo na Gračanki se kao takvo danas ne pominje, pa smo ga (greškom) podveli pod Novo Selo u opštini Vitina. Grešku ćemo ispraviti tako što ćemo otvoriti posebnu stranicu o Novom Selu na Gračanki i smestititi ga pod kategoriju Priština i okolna sela. Hvala još jednom!

    • Velić

      Novo selo ne znam da l postojalo zna se da je tamo gde je potopljeno bio Badovac

  2. Olivera Budimir

    Raduje me da postoje ove informacije. Mislim da bi bilo dobro istražiti ove porodice koga su dalje imale i kako su se njihova prezimena menjala kako bi moglo da se prati porodično stablo. Moj deda je rođen u Novom Selu, Nedeljković Trajko, otac mu je bio Aksa, negde sam načula da je od Ristića, a moj otac je po njemu dobio prezime Aksić, a rođen je 1913.godine u Prištini. Slava im je Mitrovdan. To je sve što znam.
    Srdačan pozdrav.

  3. Denis Ivic

    Postovani, ja bih samo hteo da skrenem paznju da se ispravi greska kod mog pradede Stojko Ilić. Greska je kod prezimena umesto Ilic treba da pise IVIC.

    Moja pradeda imao je dve cerke sa prvog braka. Posto mu je prva zena nazalost umrla posle porodjaja ozenio se drugom zenom Persidom i sa njom imao troje dece Spasu (moje deda), Stojana i Slobodana.