Poreklo prezimena, selo Mijalić (Vučitrn) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Mijalić (ranije Mihalić), opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala P Poreklo stanovništva sela Mijalić (ranije Mihalić), opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala P Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena, selo Mijalić (Vučitrn)

Poreklo prezimena, selo Mijalić (Vučitrn)

Poreklo stanovništva sela Mijalić (ranije Mihalić), opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na najnižem delu padine Čičavice prema sastavcima Sitnice i Laba. Kroz selo protiče Mihalićki potok.

Dva su odvojena seoska dela: Čifči Mihalić (severno) i Topal Mihalić (južno). Južni deo mu je razbijen na veće i manje grupice kuća, dok je severni deo sela zbijen, sem muhadžirskih kuća koje su izvan njega. Udaljenje između jednog i drugog dela sela iznosi oko 1 km. Severni deo je bio čiflik, pa mu otuda sada ime Čifči Mihalić, a ime južnog dela (Topal Mihalić) je po uticajnom arbanaškom rodu Topaloviću.

Od starinaca su se u selu održala četiri poislamljena roda.

Starinci:

Bulješ (5 k.), – Mareta (1 k.), – Kečović (4 k.) i – Zumberović (1 k.). Na islam prešli u prvoj polovini 19. veka. Muslimanski pojasevi u 1934. za Kečoviće: Avdi, Fazli, Memet, Braim (30 godina); za Zumberoviće: Adem, Zumber, Feriz (55 godina); za Bulješe: Ujup, Osman, Ajet (60 godina). Sva četiri roda su ušli u fis Krasnić.

Doseljenici poarbanašeni Srbi:

Nemož (4 k.). Preseljeni iz istoimenog roda u Drvaru početkom 19. veka.

Doseljenici Arbanasi:

Topalović (3 k.), od fisa Krasnića. Doseljeni iz Skadarske Malesije krajem 18. veka. Pojasevi u 1934. od doseljenja: Alija, Selman, Ajriz, Mustafa, Alit (50 godina).

Moravali (4 k.), od fisa Krasnića. Doseljen iz Malesije kad i Topalović. Prezime mu je što je još pri doseljenju išao u G. Moravu (s namerom da se naseli), pa se vratio natrag u Mihalić.

Prek (1 k.), od fisa Krasnića. Doseljen iz Malesije posle Topalovića.

Gelići (9 k.), od fisa Krasnića. Doselili se početkom 19. veka iz Malesije, odakle su pošli kao katolici, pa su ili na putu ili odmah po dolasku prešli na islam. Pojasevi u 1934. od doseljenja: Bećir, Sulja, Redžep, Sulja, Bećir (50 godina).

Ljac (1 k.), od fisa Krasnića. Doseljeni iz Malesije kad i Gelići. – Žuš (6 k.), od fisa Krasnića. Doseljen kao muhadžir 1878. iz Žuše u Toplici na kupovicu.

Mean (1 k.), od fisa Klimenata. Kao muhadžir iz Toplice prvo bio nastanjen u pećkom kraju, pa u Drenici, a u Mihalić doseljen 1917. na kupljeno imanje.

Od Arbanasa su u selu živeli neki – Menđići i – Međuni. Prvi su izumrli. Drugi se oko 1830. preselili u Vučitrn, a svoje imanje pretvorili u čiflik (Čifči Mihalić).

Cigani:

Savići (4 k., Sv. Arhanđeo). Doseljen oko 1830. iz prizrenskog kraja.

Kostići (3 k., Sv. Vasilije). Doseljen oko 1870. iz Bradaša (Lab).

Dejići (1 k., Sv. Petka) i – Stojanovići (1 k., Sv. Nikola). Preseljeni iz Dobreva prvi oko 1900, a drugi 1914.

Slavkovići (4 k., Sv. Nikola). Preseljen iz Pestova oko 1900.

Dimići (3 k., Sv. Nikola) i – Milosavljević (1 k., Sv. Nikola). Doseljeni 1913. iz Lauše (Srbice) u Drenici.

Anđelković (1 k., Sv. Nikola). Preseljen iz Vragolije 1918.

Mihajlović (1 k., Sv. Jovan). Preseljen 1924. iz Samodreže na ženino imanje.

Autokolonisti:

Damjanović (2 k.) 1913. iz Belajine (Toplica).

Petrović (1 k.), – Ivanović (1 k.) i – Popadić (1 k.) 1925. iz Blaževa (kopaonički srez).

Kovačević (2 k.) i – Radulović (2 k.) 1925. od Danilovgrada.

Vujisić (1 k.) 1925. iz Prekobrđa (Donji Kolašin).

Pindović (1 k.) 1925. iz Nikšićke Župe.

Doknići (2 k.) 1925. iz Golije (Nikšić).

Kolonisti:

Mitrović (3 k.) 1923. iz Markovine (Nikšić).

Vukobratović (1 k.) iz Vrhovina (Otočac).

U selu su 1934. živele 4 kuće muslimanskih Cigana, od kojih je jedna živela od kovaštva, a druge od radništva. Na Kosovo su došle s muhadžirima iz Toplice. U Mihaliću nastanjene od 1922-1928.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top