Poreklo prezimena, selo Dubrava (Kačanik)

8. septembar 2014.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Dubrava, opština Kačanik (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u dolini desne Lepenčeve pritoke Reke, koja se u Lepenac uliva baš kod njegovog skretanja iz istočnog pravca u pravac prema Kačaničkoj klisuri. Seoske kuće su na raznim položajima u dolini više sela Reke koje je u donjem delu doline.

Razbijenog je tipa. Deli se na Dubravu i Donju mahalu („Maal Poštr”). Kuće u mahalama su grupisane. Udaljenje između mahala iznosi oko pet minuta hoda.

Na ataru sela nema starina, ali Arbanasi kažu da su im preci pri doseljenju zatekli selo sa srpskim stanovništvom. Od tih Srba je zaostao u selu jedan rod koji je sad u islamu i poarbanašen.

Arbanaški rodovi:

Viš (11 k.), od fisa Beriša. Doselio se iz Malesije oko 1770. Pojasevi u 1931. su mu od doseljenja bili: Kadri, Miftar, Jusuf, Mustafa, Bajram, Arif (50 godina).

Imiš (17 k.), od fisa Beriša. Doseljen iz Malesije malo pre Viša.

Poarbanašeni srpski rod je Pera (3 k.). Na islam je prešao po doseljenju Arbanasa. Ušao je u Krasnić, fis Arbanasa susednog sela Nike.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Joksa

    Da li se taj srpski rod Pera selio i u Dalmaciju (Kastel sucurac, Split)?