Порекло презимена, село Дура (Качаник)

8. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Дура, општина Качаник (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село лежи на североисточном подножју брда Грлице (763 м), које се протеже с леве (северне) стране Бродске клисуре на Лепенцу.

Разбијеног је типа. Дели се на Горњу махалу (Маал Епр) и Доњу махалу (Маал Поштр). Растојање између њих је око 1 км. Горња махала је груписана, а у Доњој махали су куће растурене.

Сада у селу живе само Арбанаси. Они кажу да не знају јесу ли им преци затекли село.

Родови:

Дура (15 к.) у Горњој Махали и – Кои (8 к.) и – Ђок (6 к.) у Доњој махали, сви од фиса Шаље. Једновремено су досељени из Скадарске Малесије око 1750. Прво су били настањени у суседном селу Слатини (с друге стране Лепенца), па се ускоро потом спустили у поље на садашње место. Појасеви су у 1931. за род Ђок од досељења из Малесије били: Шаин, Али, Мемет, Браим, Рамадан, Осман (65 година).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.