Порекло презимена, село Дубрава (Качаник)

8. септембра 2014.

коментара: 1

Порекло становништва села Дубрава, општина Качаник (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у долини десне Лепенчеве притоке Реке, која се у Лепенац улива баш код његовог скретања из источног правца у правац према Качаничкој клисури. Сеоске куће су на разним положајима у долини више села Реке које је у доњем делу долине.

Разбијеног је типа. Дели се на Дубраву и Доњу махалу („Маал Поштр”). Куће у махалама су груписане. Удаљење између махала износи око пет минута хода.

На атару села нема старина, али Арбанаси кажу да су им преци при досељењу затекли село са српским становништвом. Од тих Срба је заостао у селу један род који је сад у исламу и поарбанашен.

Арбанашки родови:

Виш (11 к.), од фиса Бериша. Доселио се из Малесије око 1770. Појасеви у 1931. су му од досељења били: Кадри, Мифтар, Јусуф, Мустафа, Бајрам, Ариф (50 година).

Имиш (17 к.), од фиса Бериша. Досељен из Малесије мало пре Виша.

Поарбанашени српски род је Пера (3 к.). На ислам је прешао по досељењу Арбанаса. Ушао је у Краснић, фис Арбанаса суседног села Нике.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Joksa

    Da li se taj srpski rod Pera selio i u Dalmaciju (Kastel sucurac, Split)?