Порекло презимена, село Дробњак (Качаник)

8. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Дробњак, општина Качаник (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на североисточној падини Неродимске планине, у горњем делу долине Дробњачког потока, који се ту у свом горњем току зове Љугу и Мризит (Пландишки до). Сеоске куће су с једне и с друге стране потока.

Разбијеног је типа. До доласка мухаџира делило се у две, а отада у три махале. Махала Вогељ (Мала махала) је на левој (северној) страни потока, махала Рабој, прозвана тако по роду Рабоју у њој – на десној (јужној) страни, а Муаџер Маала за 2 км ниже, североисточно, у пољу. Куће су добро груписане само у Муаџер Маали.

Предак садашњег арбанашког рода Рабоја, Ахмат, при досељењу је затекао село. Било је на месту Катуни Моћм (Старо Село), а у њему живели Срби. По досељењу Арбанаса Срби су се ускоро раселили. Српски род Дробњаци у Кузмину иселио се одавде у првој половини 19. века у М. Слатину. Највероватније је да је тај род основао или обновио село и да по њему оно носи своје име.

Арбанашки родови:

Рабој (17 к.), од фиса Сопа. Доселили се из Марине у Малесији око 1780. Појасеви су му у 1931. од досељења били: Ахмат, Абдул, Шаин, Ћерим (65 година). У њиховој махали живи и – Маљок (1 к.), од фиса Гаша, пресељен 1921. из Језерца.

Мем Исуфај (13 к.), од фиса Сопа. Досељен са Рабојем из истог краја. Живи у Малој махали. У њиховој махали је и – Папаз (1 к.), од фиса Краснића, пресељен 1916. из Папаза у Подрими.

Арбанаси мухаџири:

Маћедонц (4 к.), од фиса Краснића и – Дишуловц (6 к.), од фиса Сопа, досељени 1878. из Маћедонца у Јабланици и Дешилова у Топлици.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.