Порекло презимена, село Дреновац (Приштина)

8. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Дреновац, град Приштина (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у равници, поред прве мртваје реке Лаба на њеној десној сграни по изласку из Тенеждолске Клисуре. Разбијеног је типа. Дели се на три махале чије су куће груписане. Називи махала су: Туба, Добретића махала и Џафића махала. Назив прве махале је по месности, а других двеју по важнијим родовима у њима. Удаљења између махала, износе око 200 м.

Пре досељења Арбанаса су у селу живели Срби и православни Цигани. Од тих затечених православних Цигана живи и сад у селу један род, а од Срба је заостао један поисламљени и поарбанашен род.

Арбанашки родови:

Рустемовић (2 к.), од фиса Бериша и – Меметовић (2 к.), од фиса Шаље, најстарији су досељенички родови. Досељени су крајем 18. века и то први из Малесије, а други из Истинића у Метохији. Појасеви су у 1935. од досељења за Русемовиће били: Исљам, Ајдин, Браим, Сулејман, Таир, Сулејман (40 година); за Меметовиће: Мемет, Рама, Курта, Мемет, Рама, Авди (40 година).

Џафић (4 к.), од фиса Бериша. Досељен из Малесије после првих.

Добретић (3 к.), од фиса Сопа.

Сагојева (2 к.), од фиса Шкреља и – Говор (3 к.), од фиса Краснића, мухаџири су из 1878. из топличких села Добретића, Сагоњева и Говора.

Бајчин (3 к.), од фиса Шаље. Досељени из Бајчине у Лабу 1923. на куповицу.

Ћунак (2 к.), од фиса Бериша. Досељен 1925. из Луга Лужанског у Лабу на куповицу.

Поисламљени и поарбанашени род је Бојковић (2 к.). Затечен је у селу при досељењу најстаријих арбанашких родова. У ислам је прешао по њиховом досељењу, око 1830. Од поисламљивања има следеће појасеве: Ука, Етем, Асан, Муарем (28 год.).

Цигани православни:

Димићи (1 к., св. Никола). И њих су затекли у селу најстарији арбанашки досељеници.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.