Poreklo prezimena, selo Drobnjak (Kačanik)

8. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Drobnjak, opština Kačanik (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na severoistočnoj padini Nerodimske planine, u gornjem delu doline Drobnjačkog potoka, koji se tu u svom gornjem toku zove Ljugu i Mrizit (Plandiški do). Seoske kuće su s jedne i s druge strane potoka.

Razbijenog je tipa. Do dolaska muhadžira delilo se u dve, a otada u tri mahale. Mahala Vogelj (Mala mahala) je na levoj (severnoj) strani potoka, mahala Raboj, prozvana tako po rodu Raboju u njoj – na desnoj (južnoj) strani, a Muadžer Maala za 2 km niže, severoistočno, u polju. Kuće su dobro grupisane samo u Muadžer Maali.

Predak sadašnjeg arbanaškog roda Raboja, Ahmat, pri doseljenju je zatekao selo. Bilo je na mestu Katuni Moćm (Staro Selo), a u njemu živeli Srbi. Po doseljenju Arbanasa Srbi su se uskoro raselili. Srpski rod Drobnjaci u Kuzminu iselio se odavde u prvoj polovini 19. veka u M. Slatinu. Najverovatnije je da je taj rod osnovao ili obnovio selo i da po njemu ono nosi svoje ime.

Arbanaški rodovi:

Raboj (17 k.), od fisa Sopa. Doselili se iz Marine u Malesiji oko 1780. Pojasevi su mu u 1931. od doseljenja bili: Ahmat, Abdul, Šain, Ćerim (65 godina). U njihovoj mahali živi i – Maljok (1 k.), od fisa Gaša, preseljen 1921. iz Jezerca.

Mem Isufaj (13 k.), od fisa Sopa. Doseljen sa Rabojem iz istog kraja. Živi u Maloj mahali. U njihovoj mahali je i – Papaz (1 k.), od fisa Krasnića, preseljen 1916. iz Papaza u Podrimi.

Arbanasi muhadžiri:

Maćedonc (4 k.), od fisa Krasnića i – Dišulovc (6 k.), od fisa Sopa, doseljeni 1878. iz Maćedonca u Jablanici i Dešilova u Toplici.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.