Poreklo prezimena, selo Mala Vrbica (Mladenovac)

29. jul 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mala Vrbica, Gradska opština Mladenovac – Grad Beograd. Prema knjizi Borivoja Drobnjaković „Kosmaj“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

M. Vrbica

Položaj sela.

Mala Vrbica je na pinosavskoj površi, koju proseca Bukova Voda, pritoka Velikog Luga.

U spisku sela beogradske nahije iz 1834. godine od brojem 10 pominje se Mala Vrbica (pisano na stroslovenskog jeziku) čija granica počinje „od Jankove vodenice, na jazbinu, na bere Ćuturnice, na Štrkovu Baru, na Crnu baru, na reku uz lug na Jankovu vodenicu“. Veličina sela je u dužini i širini na pola sata hoda.

Vode.

Glavni izvor je Seoski Bunar.

Zemlje i šume.

Delovi seoskog atara su: Bavani, Dugačka Jaruga, Iva, Kovanluk, Lukanja, Pašinac – gde ima starih grobova, Trstena i Štrkovica gde se nalazi današnje gorblje. U ataru ovog sela nalezi se svega oraće zemlje 78 dana, zavate 37 dana, kosanice 74 dana i 3 motike vinograda; ostalo je rodna gora, ali u ovoj gori jadva da ima „peti tal“ žirorodne zemlje, a ono drugo sve je mlada ševarica, zatim više od pola divjačna… dalje piše:

„Na ovoj aliji naseljeno je selo Vrbice koje se iz 13 kuća sastoji i zirati 76 dana oraće zemlje, 36 dana zavate, 72 dana kosanice i 3 motike vinograda i iz sela Amerića od dve kuće zirate na istoj aliji 2 dana oraće zemlje, 1 dan zavate i 2 kose kosanice. Rečena Vrbica bez ove alije biti ne može a Amerić biti bez ove alije može. U vreme kada je alija spahiji prinadležala, plaćali su Vrbovčani 40 groša“.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Ove podatke, piše Borivoje Drobnjaković, dopunićemo predanjem. Predanje kaže da je alija pripadala Belom Spahiji i da se zvala Mala Alija. Kada je Živko, predak Živojina Žujovića, posle raseljavanja Ješevca 1826. godine došao ovamo, zatekao je pustu u i nenaseljenu. Predanje još kaže, da su ovuda prolazile „Ere“ i da im se mesto dopalo. Zatraže od spahije da kupe aliju. On to prvo ponudi stanovnicima Amerića. Kako oni nisu mogli da plate koliko je spahija tražio „200 gorša i dve oke masla“, on je proda „Erama“.

Selo je 1846. godine imalo 15 kuća i pripadalo je kosmajskom srezu. Danas čini političku opštinu sa Amerićem i ima 54 kuće.

Žujovići su jedan od najstarijih rodova u ovom selu, rođaci su sa Žujovićima u Nemenikućama, slave Aranđelovdan.

Janoševići su starinom od Sjenice – Sandžaka, slave Aranđelovdan.

Nikolići, slave Đurđic. Praded se doselio iz Trešnjevice u Jasenici gde su im rod Đurići, koji su se doselili iz Suvodola na Pešteru.

Borići, slave Cara Konstantina i Caricu Jelenu. Starinom su od Bitolja, odakle su došli u Planinicu – srez kolubarski pa odatle u malu Vrbicu. Od istoga roda su:

Grujići, Milanovići i Miloševići. Zovu ih „Bitoljcima“.

Filipovići su došli iz Rakova – ljubićski srez, slave Aranđelovdan.

Gajići su se doselili iz Trešnjevice u Jasenici, gde su im rod Stojići, poreklom Sjeničani, slave Nikoljdan.

Radonjići su se doselili iz Rajkovca u Jasenici, slave Đurđevdan.

Markovići. Slave Nikoljdan. Preci su im se doselili iz Bosne, ne znaju iz kog mesta.

Stevanovići su došli od Užica, slave Alimpijevdan.

Davidovići su doseljeni iz Koraćice od istoimene familije, slave Đurđic.

Dunići su došli iz Morače, slave Aranđelovdan.

Nikolići su došli iz Vrbice u Jasenici, slave Aranđelovdan.

 

IZVORBorivoje Drobnjaković – Kosmaj. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.