Порекло презимена, село Гојбуља (Вучитрн)

Порекло становништва села Гојбуља, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Gojbulja

Село је у подножју Копаоника, на реци Трстенки, на месту где јој се долина проширује при њеном излазу у поље.

Збијеног је типа. Дели се на Топличанску, Бошчарску и Дробњачку махалу и махалу звану Батваре.

Махала Батваре, нешто мало издвојена од села, рачуна се као заселак Гојбуље. Батваре је чак и старије од (садашње) Гојбуље. Оно је прво било лево од реке, на местима званим Старо Батваре и Кућиште. Ту је и старо батварско хришћанско гробље. Шта је било с тим старим Батварчанима није познато, тек у другој половини 18. века ту су се били настанили неки Арбанаси. Те су Арбанасе око 1820. затекли и од њих купили земљу Срби Јездићи, а Арбанаси се иселили у Смрековницу за чифчије у својих рођака. У то време или нешто касније род Топличани заснива садашњу Гојбуљу, где се доцније „због болештине” пресељавају и Јездићи са старог Батвара.

Родови:

Топличани (14 к., Св. Никола). Доселили се око 1820. из Топлице, из села Сибнице. Оснивачи су садашње Гојбуље. Појасеви су им у 1935. од досељења били: Ивко, Јова, Жарко, Ананије (70 година).

Јездићи (7 к., Св. Никола). Доселили се око 1820. из Куча. Прво су се задржали у Метохији (код Баковице), па онда на Косову, у Доброј Луци. Ту их осветници нађу, јер су из матице избегли од крвне освете, и у борби с њима, кажу, пало 17 чланова овог рода. Неки су после те погибије отишли у Ужице, а други остали на Косову и са Топличанима образовали чифлик Махмуд-бега вучитрнског у Гојбуљи. Појасеви у 1935. од досељења у Гојбуљу: Језда, Рака, Радисав, Јован, Лазар (50 година).

Дробњаци (12 к., Ђурђевдан). Доселили се из Дробњака преко Ибарског Колашина, где су се били задржали, после Топличана. Појасеви у 1935. од досељења: Сава, Ива, Данче, Ђорђе, Милутин (34 године).

Касаловићи (4 к., Петковдан). Досељени из Зупча у Ибарском Колашину око 1860.

Бошчари (11 к., Св. Лука). Досељен из Угљара у Ибарском Колашину на годину дана после Касаловића.

Колашинци (2 к., Митровдан). Доселили се 1902. из Зубног Потока у Ибарском Колашину.

Сурци (4 к., Св. Никола). Пресељени из Ропице у Слатину (вучитрнску), па одатле у Гојбуљу око 1895.

Мирачани (3 к., Св. Никола). Пресељени из рода Анђелковића у Мирачу 1910.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.