Представљање књиге: Сеобе кроз ужички округ у 19. веку

1. априла 2014.

коментара: 5

Seobe, Pera PecinarДруштво српских родословаца “Порекло” организује у четвртак, 3. априла 2014, у Библиотеци “Милутин Бојић”, представљање књиге „Сеобе кроз ужички округ у 19. веку“, аутора Пера Пећинара. Реч је о књизи из два дела, која је плод вишедеценијског истраживања базираног искључиво на архивској грађи, што овом делу даје специфичну тежину.

Поред аутора, о књизи ће говорити Љубомир Поповић, некадашњи директор Архива Србије, Ђорђе Пилчевић, рецензент књиге и Дејан Миланов из аранђеловачког музеја.

Овај догађај почиње у 19 часова, у матичном одељењу Библиотеке Милутин Бојић у Илије Гарашанина 5 (угао са Улицом мајора Илића, преко пута Палилуске пијаце).

Улаз је слободан.

Укратко о књизи:

По различитим условима и због различитих околности, велики број Срба се из Босне пребацио у Србију. Перо Пећинар је пописао све њих, њихову имовину и разлоге због којих су се раселили.

Било је потребно 30 година рада и труда да би се направило овакво дело које ће свима нама скратити време претраге по архивима и мноштву докумената.

У прилогу су постављени регистри презимена и географских појмова, да би свако заинтересован видео да ли се помиње баш његова фамилија или његово место, град или село.

Пре и после промоције књиге ће моћи да се купе у просторијама библиотеке, а већ сад могу да се поруче на телефон: 064-91-89-936

 

 

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Небојша Мићић

  Пећинарова књига је сјајна, набавио сам је пре 15 дана, прегледао скоро целу, и нашао у њој неколико података врло корисних за моја истраживања. Концепција књиге је добра, врло прегледна, са одличним индексима имена и географских појмова. Истраживач може у њој без муке да пронађе податке који га занимају.

 2. Stojana

  Ovo je knjiga ne samo za uzicane, vec i za Crnu goru, Bosnu i Hercegovinu, Rasku oblast i za mnoge koji su zainteresovani za svoje poreklo i postojbinu svojih predaka. Najvise ce koristiti onima koji pisu svoj rodoslov ili monografije svojih zavicaja. Svi podatci su zasnovani na istorijskim dokumentima, koji se spominju u fus notama pa ko ne veruje moze da proveri preko raznih arhiva. Veoma interesantno i zanimljivo.

 3. Раде Бракочевић

  Овом књигом, Перо Пећинар као појединац је више урадио него многи који паразитирају у институцијама које финансирају порески обвезници Србије. Набавио сам и прву и другу књигу. Придружујем се Небојши Мићићу и Стојани у оцјенама. За све које интересује поријекло, а имају везе са ужичким округом у 19. вијеку, ово дјело Пера Пећинара је незаобилазно.

 4. Boban Moler

  Može li neko pomoći, gde se može nabaviti ova knjiga?

  • Јовица Кртинић

   Књигу Пера Пећинара (то јест две књиге) можете купити у Илије Гарашанина 5 у Београду (питати у копирници Библиотеке “Милутин Бојић” у приземљу). Цена књиге је 1000 динара по примерку.