Poreklo prezimena Džodanović

2. mart 2014.

komentara: 1

[toggle title=”TESTIRANI DŽODANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Džodanović

Haplogrupa: R1a M458 L1029

Poreklo: Beograd, Srbija / starinom iz okoline Osijeka, Slavonija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Boris Džodanović

    Porodica Džodanović je 1700 godine došla u selo Dopsin na otoku u močvari Palača između Osijeka i Đakova. Stanovnici Dopsina su došli u Slavoniju negdje sa hercegovačko-crnogorske granice, bar prema austrijskim zapisima.
    Kako nisu tražili dozvolu za naseljenje zabilježen je njihov dolazak kao dolazak uljeza.
    U početku su se bavili krađom stoke pa je tu činjenicu iskoristila Marija Jurić Zagorka da Dopsinčane prikaže kao najgore negativce u romanu Vitez slavonske ravni.

    Do 1702. godine su pregovarali u upisu u krajišnike kad su pristali ali pod uslovom da pripadnu pod srpskog kapetana iz Vukovara. Vrlo brzo uspjevaju da isposluju da pripradaju komorskom dobru što u prijevodu znači da smiju da trguju po Krajini ali nisu u obavezi da idu u vojsku, već plaćaju porez komorskom dobru. Trgovci van Krajine nisu imali pravo trgovanja unutar Krajine.

    Prvo pominjanje prezimena Džodanović u ponjemčenom obliku Chadanovich se može naći u popisu stanovništva iz 1736. godine. Selo ima 37 kuća, 62 konja, 58 volova, nešto malo zemlje. Knjez sela je Predojević, a drugi čovjek Mirko Džodanović.
    Vidi se da samo Džodanovići imaju ovce i koze (popisane zajedno) što znači da su u slučaju da su sve ovce negdje od Pljevlja, Prijepolja ili Romanije, a u slučaju da su koze onda negdje iz visoke Hercegovine.

    Selo ima svoju stražu (Džodanovići dali objekat za smještaj straže). U tom objektu 1792. pop drži školu u kojoj se uči čitanje, pisanje, račun i pojanje.

    Inače, na sajtu
    https://familysearch.org/search/image/index#uri=https%3A%2F%2Ffamilysearch.org%2Frecords%2Fwaypoint%2FMM5K-L94%3A771660628%3Fcc%3D2040054
    se mogu naći matične knjige iz Hrvatske. Ja sam te matične knjige pregledao u osječkom arhivu i ovdje su mikrofilmovane. Iz tih knjiga sam izvadio porodično stablo do 1789, onda mi fali jedno koljeno pa ide Mirko Džodanović koji je vjerovatno negdje oko 1700 godine rođen. Iz tih knjiga se vidi da 300 godina nismo mjenjali prezime.
    Krsna slava je Sv. Nikola pa pretpostavljam da imamo veze sa Džodanima sa Korduna koji su isto Nikoljštaci.