Порекло презимена Караклић

7. марта 2014.

коментара: 8

Презиме Караклић присутно је код Срба у западној Србији. Леп прилог о овом презимену послао је наш сарадник Небојша Мићић: 

 

Караклићи

Фамилија Караклића је део великог братства Караклаја које је, вероватно почетком XVIII века, прешло из брдског племена Куча (данашња Црна Гора) у село Шареник код Ивањице. Убрзо је одатле један део братства преселио и настанио се у селу Заовине на Тари. Све породице овог братства су до друге половине XIX века називане Караклајама. Тако су записивани у пореским тефтерима почетком XIX века, и у попису становништва 1863. године. Тек од овог пописа им је додато –ић на презиме, али су они који су остали у Шаренику прозвани Караклајићи, а они чији исходиште је у Заовинама усвојили су скраћени облик презимена, и зову се Караклићи. Сви имају заједничко порекло, од братства Караклаја, и сви славе Св. Николу.

У попису 1863. године у Заовинама је наведено пет домаћинства Караклаја (потоњих Караклића): Мијаила, Ђорђа, Радисава, Гаврила и Николе, а у Буару код Ужица једно домаћинство, Борисава Караклије. У Заовинама Караклићи заузимају навиши и најпространији део села, који се назива засеок Караклије. Деле се на Горње и Доње Караклије, и у новије време склапају међусобно бракове, иако знају да им је давно порекло заједничко. Караклићи из Заовина су се раширили у Брасину код Лознице (1909. године прешла два брата, Тихомир и Драгомир), Смедеревску Паланку, Клоку код Тополе, а након Другог светског рата масовно силазе у Бајину Башту, Ужице, Севојно, околину Лознице, колонизују се у Банат (околина Алибунара) и Београд.

Данашње бројно стање ове фамилије је отприлике следеће: У Заовинама 9 кућа, у Брасини 8 кућа, у Бајиној Башти 16 кућа, у Ужицу са Буаром 22 куће, у Севојну 15 кућа, у Банатском Карловцу 5 кућа, Смедеревској Паланци 6 кућа, Тополи са околином 5 кућа, у околини Лознице без Брасине 6 кућа, у Београду са околином 25 кућа итд.

О Караклајама из Шареника (и њиховим огранцима широм Србије) објављена је 2012. године монографија “Братство Караклаја из Шарника”, аутора Делимира Стишовића. О Караклићима из Заовина у припреми је књига Небојше Мићића. Прикупљени су сви архивски и усмени подаци, али недостаје фотографија. Због тога се позивају сви припадници ове фамилије који су заинтересовани и имају занимљиве старе фотографије, документе, или новије групне породичне фотогафије, занимљиве приче и податке о учешћима у ратовима, да се јаве аутору. Такође су добродошли подаци о новијим генерацијама, рођеним у задњих 20-30 година, којима аутор не располаже.

 

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. Кариклић Небојша

  Моје презиме разликује се у једном слову ( и умјесто а), па ме занима да ли аутор (мој имењак) нешто зна о могућем сродству са Караклићима. Немам никаквих докумената на основу којих могу да реконструишем своје поријекло.
  Наиме, мој дјед је остао задњи Кариклић. Рођен је и живио читав живот у Сарајеву, одгајале су га тетке и бабе, имао је врло буран живот, али је ипак доживио 92 год.
  Мој број телефона је +38165879789. Волио бих да успоставим контакт са госп. Мићићем да попричамо о детаљима.
  Много поздрава,
  Н.Кариклић

 2. Небојша Мићић

  Поштовани господине Кариклић, баш лепо што сте се јавили. У мојој књизи о Караклићима, коју управо спремам за штампу, поменуо сам постојање врло ретког презимена Кариклић. Поменуо сам га у контексту расправе о етимологији презимена Караклић / Караклија, јер је један аутор, по мени погрешно, тумачио порекло речи Караклија преко речи карика / кариклија (назив за херцеговачку и црногорску капу, због црног обода који подсећа на карику). Ја сам написао да се реч карика вероватно налази у корену изузетно ретког презимена Кариклић. Провером телефонског именика Србије, нашао сам да тренутно постоје 4 телефонска претплатника са презименом Кариклић. Даље нисам ништа дискутовао о Кариклићима, јер сам некако дошао до података да је то презиме пореклом из Лике или босанске Крајине, а ја слабо владам литературом и архивским подацима о тим крајевима. Свакако би ме занимало да сазнам шта ви знате, јер о Кариклићима сигурно знате више од мене.
  У сваком случају, мислим да са Караклићима немају заједничко порекло.

 3. Небојша Кариклић

  Госп. Мићићу, прво желим да Вас поздравим и захвалим на одговору. Јако ми је драго што сам нашао саговорника о теми која ме веома занима. Успут, да Вас питам, како то да једног Мићића занимају Караклићи?
  За почетак желим да објасним зашто сам склон вјеровању у сродство са Караклићима.
  Наиме, постоје три разлога. Прво: врло мала разлика у имену (Караклић, Кариклић, Караклајић), друго: (мислим и најважније) прије додавања ић и мој дјед је био Кариклија (као раније и Караклије и као данашње село Караклије) и треће: иста слава – св.Никола.
  О евентуалним личким и крајишким Кариклићима не знам ни да су постојали, баш ме занима одакле Вам ти подаци? Моја породица је живјела у Бугојну и Јајцу( службовање мог оца) до 1963.г., али никад нисмо чули ни за какве крајишке сроднике.
  Што се тиче београдских Кариклића, сви смо потомци мог дједа Светозара, односно мог оца Бошка и стрица Душка.
  Срдачан поздрав,
  Н.Кариклић
  П.С. – молим Вас пишите, јавите, питајте ме и најмању ситницу коју дознате и која Вас занима. Обрадоваћете ме.

 4. Небојша Кариклић

  Одгонетнух (из текста о Караклајићима), Ваша мајка је Караклићка.
  Поздрав,
  Н.К.

 5. Небојша Мићић

  Осим тога што су ми Караклићи фамилија, мене занимају сва презимена која су јединствена – односно она презимена која нису патронимична, нису Ковачевићи или Поповићи, чије порекло се може ограничити на једну одређену територију и један одређен скуп људи.
  Постоји доста случајева презимена која се разликују само у једном слову, или где су само пермутована два слова, али немају никакве везе једни с другима. Међутим, податак да је слава иста већ има одређену тежину. Нисам знао да и Кариклићи славе Св. Николу.
  Покушавам да вас добијем на број телефона који сте оставили, али ми јавља да је број непостојећи. Мој је 064 0140 798.

 6. Кариклић Небојша

  To što piše nisam ostavio. Moj mobilni je +381 65 879 789.

 7. Кариклић Небојша

  Ispravka + 387

 8. Janko Markovic

  Kojoj haplogrupi pripadaju Karaklici?