Порекло презимена Караклић Reviewed by Momizat on . Презиме Караклић присутно је код Срба у западној Србији. Леп прилог о овом презимену послао је наш сарадник Небојша Мићић:    Караклићи Фамилија Караклића Презиме Караклић присутно је код Срба у западној Србији. Леп прилог о овом презимену послао је наш сарадник Небојша Мићић:    Караклићи Фамилија Караклића Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Небојша Мићић » Порекло презимена Караклић

Порекло презимена Караклић

Презиме Караклић присутно је код Срба у западној Србији. Леп прилог о овом презимену послао је наш сарадник Небојша Мићић: 

 

Караклићи

Фамилија Караклића је део великог братства Караклаја које је, вероватно почетком XVIII века, прешло из брдског племена Куча (данашња Црна Гора) у село Шареник код Ивањице. Убрзо је одатле један део братства преселио и настанио се у селу Заовине на Тари. Све породице овог братства су до друге половине XIX века називане Караклајама. Тако су записивани у пореским тефтерима почетком XIX века, и у попису становништва 1863. године. Тек од овог пописа им је додато –ић на презиме, али су они који су остали у Шаренику прозвани Караклајићи, а они чији исходиште је у Заовинама усвојили су скраћени облик презимена, и зову се Караклићи. Сви имају заједничко порекло, од братства Караклаја, и сви славе Св. Николу.

У попису 1863. године у Заовинама је наведено пет домаћинства Караклаја (потоњих Караклића): Мијаила, Ђорђа, Радисава, Гаврила и Николе, а у Буару код Ужица једно домаћинство, Борисава Караклије. У Заовинама Караклићи заузимају навиши и најпространији део села, који се назива засеок Караклије. Деле се на Горње и Доње Караклије, и у новије време склапају међусобно бракове, иако знају да им је давно порекло заједничко. Караклићи из Заовина су се раширили у Брасину код Лознице (1909. године прешла два брата, Тихомир и Драгомир), Смедеревску Паланку, Клоку код Тополе, а након Другог светског рата масовно силазе у Бајину Башту, Ужице, Севојно, околину Лознице, колонизују се у Банат (околина Алибунара) и Београд.

Данашње бројно стање ове фамилије је отприлике следеће: У Заовинама 9 кућа, у Брасини 8 кућа, у Бајиној Башти 16 кућа, у Ужицу са Буаром 22 куће, у Севојну 15 кућа, у Банатском Карловцу 5 кућа, Смедеревској Паланци 6 кућа, Тополи са околином 5 кућа, у околини Лознице без Брасине 6 кућа, у Београду са околином 25 кућа итд.

О Караклајама из Шареника (и њиховим огранцима широм Србије) објављена је 2012. године монографија “Братство Караклаја из Шарника”, аутора Делимира Стишоића. О Караклићима из Заовина у припреми је књига Небојше Мићића. Прикупљени су сви архивски и усмени подаци, али недостаје фотографија. Због тога се позивају сви припадници ове фамилије који су заинтересовани и имају занимљиве старе фотографије, документе, или новије групне породичне фотогафије, занимљиве приче и податке о учешћима у ратовима, да се јаве аутору. Такође су добродошли подаци о новијим генерацијама, рођеним у задњих 20-30 година, којима аутор не располаже.

 


Коментари (8)

 • Кариклић Небојша

  Моје презиме разликује се у једном слову ( и умјесто а), па ме занима да ли аутор (мој имењак) нешто зна о могућем сродству са Караклићима. Немам никаквих докумената на основу којих могу да реконструишем своје поријекло.
  Наиме, мој дјед је остао задњи Кариклић. Рођен је и живио читав живот у Сарајеву, одгајале су га тетке и бабе, имао је врло буран живот, али је ипак доживио 92 год.
  Мој број телефона је +38165879789. Волио бих да успоставим контакт са госп. Мићићем да попричамо о детаљима.
  Много поздрава,
  Н.Кариклић

  Одговори
 • Небојша Мићић

  Поштовани господине Кариклић, баш лепо што сте се јавили. У мојој књизи о Караклићима, коју управо спремам за штампу, поменуо сам постојање врло ретког презимена Кариклић. Поменуо сам га у контексту расправе о етимологији презимена Караклић / Караклија, јер је један аутор, по мени погрешно, тумачио порекло речи Караклија преко речи карика / кариклија (назив за херцеговачку и црногорску капу, због црног обода који подсећа на карику). Ја сам написао да се реч карика вероватно налази у корену изузетно ретког презимена Кариклић. Провером телефонског именика Србије, нашао сам да тренутно постоје 4 телефонска претплатника са презименом Кариклић. Даље нисам ништа дискутовао о Кариклићима, јер сам некако дошао до података да је то презиме пореклом из Лике или босанске Крајине, а ја слабо владам литературом и архивским подацима о тим крајевима. Свакако би ме занимало да сазнам шта ви знате, јер о Кариклићима сигурно знате више од мене.
  У сваком случају, мислим да са Караклићима немају заједничко порекло.

  Одговори
 • Небојша Кариклић

  Госп. Мићићу, прво желим да Вас поздравим и захвалим на одговору. Јако ми је драго што сам нашао саговорника о теми која ме веома занима. Успут, да Вас питам, како то да једног Мићића занимају Караклићи?
  За почетак желим да објасним зашто сам склон вјеровању у сродство са Караклићима.
  Наиме, постоје три разлога. Прво: врло мала разлика у имену (Караклић, Кариклић, Караклајић), друго: (мислим и најважније) прије додавања ић и мој дјед је био Кариклија (као раније и Караклије и као данашње село Караклије) и треће: иста слава – св.Никола.
  О евентуалним личким и крајишким Кариклићима не знам ни да су постојали, баш ме занима одакле Вам ти подаци? Моја породица је живјела у Бугојну и Јајцу( службовање мог оца) до 1963.г., али никад нисмо чули ни за какве крајишке сроднике.
  Што се тиче београдских Кариклића, сви смо потомци мог дједа Светозара, односно мог оца Бошка и стрица Душка.
  Срдачан поздрав,
  Н.Кариклић
  П.С. – молим Вас пишите, јавите, питајте ме и најмању ситницу коју дознате и која Вас занима. Обрадоваћете ме.

  Одговори
 • Небојша Кариклић

  Одгонетнух (из текста о Караклајићима), Ваша мајка је Караклићка.
  Поздрав,
  Н.К.

  Одговори
 • Небојша Мићић

  Осим тога што су ми Караклићи фамилија, мене занимају сва презимена која су јединствена – односно она презимена која нису патронимична, нису Ковачевићи или Поповићи, чије порекло се може ограничити на једну одређену територију и један одређен скуп људи.
  Постоји доста случајева презимена која се разликују само у једном слову, или где су само пермутована два слова, али немају никакве везе једни с другима. Међутим, податак да је слава иста већ има одређену тежину. Нисам знао да и Кариклићи славе Св. Николу.
  Покушавам да вас добијем на број телефона који сте оставили, али ми јавља да је број непостојећи. Мој је 064 0140 798.

  Одговори
 • Кариклић Небојша

  To što piše nisam ostavio. Moj mobilni je +381 65 879 789.

  Одговори
 • Кариклић Небојша

  Ispravka + 387

  Одговори
 • Janko Markovic

  Kojoj haplogrupi pripadaju Karaklici?

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top