Poreklo prezimena Karaklić

7. mart 2014.

komentara: 8

Prezime Karaklić prisutno je kod Srba u zapadnoj Srbiji. Lep prilog o ovom prezimenu poslao je naš saradnik Nebojša Mićić: 

 

Karaklići

Familija Karaklića je deo velikog bratstva Karaklaja koje je, verovatno početkom XVIII veka, prešlo iz brdskog plemena Kuča (današnja Crna Gora) u selo Šarenik kod Ivanjice. Ubrzo je odatle jedan deo bratstva preselio i nastanio se u selu Zaovine na Tari. Sve porodice ovog bratstva su do druge polovine XIX veka nazivane Karaklajama. Tako su zapisivani u poreskim tefterima početkom XIX veka, i u popisu stanovništva 1863. godine. Tek od ovog popisa im je dodato –ić na prezime, ali su oni koji su ostali u Šareniku prozvani Karaklajići, a oni čiji ishodište je u Zaovinama usvojili su skraćeni oblik prezimena, i zovu se Karaklići. Svi imaju zajedničko poreklo, od bratstva Karaklaja, i svi slave Sv. Nikolu.

U popisu 1863. godine u Zaovinama je navedeno pet domaćinstva Karaklaja (potonjih Karaklića): Mijaila, Đorđa, Radisava, Gavrila i Nikole, a u Buaru kod Užica jedno domaćinstvo, Borisava Karaklije. U Zaovinama Karaklići zauzimaju naviši i najprostraniji deo sela, koji se naziva zaseok Karaklije. Dele se na Gornje i Donje Karaklije, i u novije vreme sklapaju međusobno brakove, iako znaju da im je davno poreklo zajedničko. Karaklići iz Zaovina su se raširili u Brasinu kod Loznice (1909. godine prešla dva brata, Tihomiri Dragomir), Smederevsku Palanku, Kloku kod Topole, a nakon Drugog svetskog rata masovno silaze u Bajinu Baštu, Užice, Sevojno, okolinu Loznice, kolonizuju se u Banat (okolina Alibunara) i Beograd.

Današnje brojno stanje ove familije je otprilike sledeće: U Zaovinama 9 kuća, u Brasini 8 kuća, u Bajinoj Bašti 16 kuća, u Užicu sa Buarom 22 kuće, u Sevojnu 15 kuća, u Banatskom Karlovcu 5 kuća, Smederevskoj Palanci 6 kuća, Topoli sa okolinom 5 kuća, u okolini Loznice bez Brasine 6 kuća, u Beogradu sa okolinom 25 kuća itd.

O Karaklajama iz Šarenika (i njihovim ograncima širom Srbije) objavljena je 2012. godine monografija “Bratstvo Karaklaja iz Šarnika”, autora Delimira Stišovića. O Karaklićima iz Zaovina u pripremi je knjiga Nebojše Mićića. Prikupljeni su svi arhivski i usmeni podaci, ali nedostaje fotografija. Zbog toga se pozivaju svi pripadnici ove familije koji su zainteresovani i imaju zanimljive stare fotografije, dokumente, ili novije grupne porodične fotogafije, zanimljive priče i podatke o učešćima u ratovima, da se jave autoru. Takođe su dobrodošli podaci o novijim generacijama, rođenim u zadnjih 20-30 godina, kojima autor ne raspolaže.

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Kariklić Nebojša

    Moje prezime razlikuje se u jednom slovu ( i umjesto a), pa me zanima da li autor (moj imenjak) nešto zna o mogućem srodstvu sa Karaklićima. Nemam nikakvih dokumenata na osnovu kojih mogu da rekonstruišem svoje porijeklo.
    Naime, moj djed je ostao zadnji Kariklić. Rođen je i živio čitav život u Sarajevu, odgajale su ga tetke i babe, imao je vrlo buran život, ali je ipak doživio 92 god.
    Moj broj telefona je +38165879789. Volio bih da uspostavim kontakt sa gosp. Mićićem da popričamo o detaljima.
    Mnogo pozdrava,
    N.Kariklić

  2. Nebojša Mićić

    Poštovani gospodine Kariklić, baš lepo što ste se javili. U mojoj knjizi o Karaklićima, koju upravo spremam za štampu, pomenuo sam postojanje vrlo retkog prezimena Kariklić. Pomenuo sam ga u kontekstu rasprave o etimologiji prezimena Karaklić / Karaklija, jer je jedan autor, po meni pogrešno, tumačio poreklo reči Karaklija preko reči karika / kariklija (naziv za hercegovačku i crnogorsku kapu, zbog crnog oboda koji podseća na kariku). Ja sam napisao da se reč karika verovatno nalazi u korenu izuzetno retkog prezimena Kariklić. Proverom telefonskog imenika Srbije, našao sam da trenutno postoje 4 telefonska pretplatnika sa prezimenom Kariklić. Dalje nisam ništa diskutovao o Kariklićima, jer sam nekako došao do podataka da je to prezime poreklom iz Like ili bosanske Krajine, a ja slabo vladam literaturom i arhivskim podacima o tim krajevima. Svakako bi me zanimalo da saznam šta vi znate, jer o Kariklićima sigurno znate više od mene.
    U svakom slučaju, mislim da sa Karaklićima nemaju zajedničko poreklo.

  3. Nebojša Kariklić

    Gosp. Mićiću, prvo želim da Vas pozdravim i zahvalim na odgovoru. Jako mi je drago što sam našao sagovornika o temi koja me veoma zanima. Usput, da Vas pitam, kako to da jednog Mićića zanimaju Karaklići?
    Za početak želim da objasnim zašto sam sklon vjerovanju u srodstvo sa Karaklićima.
    Naime, postoje tri razloga. Prvo: vrlo mala razlika u imenu (Karaklić, Kariklić, Karaklajić), drugo: (mislim i najvažnije) prije dodavanja ić i moj djed je bio Kariklija (kao ranije i Karaklije i kao današnje selo Karaklije) i treće: ista slava – sv.Nikola.
    O eventualnim ličkim i krajiškim Kariklićima ne znam ni da su postojali, baš me zanima odakle Vam ti podaci? Moja porodica je živjela u Bugojnu i Jajcu( službovanje mog oca) do 1963.g., ali nikad nismo čuli ni za kakve krajiške srodnike.
    Što se tiče beogradskih Kariklića, svi smo potomci mog djeda Svetozara, odnosno mog oca Boška i strica Duška.
    Srdačan pozdrav,
    N.Kariklić
    P.S. – molim Vas pišite, javite, pitajte me i najmanju sitnicu koju doznate i koja Vas zanima. Obradovaćete me.

  4. Nebojša Kariklić

    Odgonetnuh (iz teksta o Karaklajićima), Vaša majka je Karaklićka.
    Pozdrav,
    N.K.

  5. Nebojša Mićić

    Osim toga što su mi Karaklići familija, mene zanimaju sva prezimena koja su jedinstvena – odnosno ona prezimena koja nisu patronimična, nisu Kovačevići ili Popovići, čije poreklo se može ograničiti na jednu određenu teritoriju i jedan određen skup ljudi.
    Postoji dosta slučajeva prezimena koja se razlikuju samo u jednom slovu, ili gde su samo permutovana dva slova, ali nemaju nikakve veze jedni s drugima. Međutim, podatak da je slava ista već ima određenu težinu. Nisam znao da i Kariklići slave Sv. Nikolu.
    Pokušavam da vas dobijem na broj telefona koji ste ostavili, ali mi javlja da je broj nepostojeći. Moj je 064 0140 798.

  6. Kariklić Nebojša

    To što piše nisam ostavio. Moj mobilni je +381 65 879 789.

  7. Kariklić Nebojša

    Ispravka + 387

  8. Janko Markovic

    Kojoj haplogrupi pripadaju Karaklici?