Na današnji dan rođen srpski istoričar Georgije Ostrogorski

19. januar 2014.

komentara: 0

geogrije ostrogorski19. januara 1902. – Na Bogojavljenje, u tadašnjoj ruskoj prestonici Petrogradu, današnjem Sankt-Peterburgu, rođen je Georgije Aleksandrovič Ostrogorski, srpski istoričar, ruskog porekla, jedan od najboljih vizantologa svih vremena.

Školovao se u Nemačkoj i Francuskoj, doktorirao u Poljskoj, a u tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju se doselio 1937. godine, postavši profesor beogradskog Filozofskog fakulteta, na odseku za istoriju, gde je, tokom čitavog svog radnog veka, predavao na predmetu Istorija Vizantije. Njegovo delo „Istorija Vizantije“, spada u red najznačajnih sinteza vizantijske istorije, prevođeno je na sve svetske jezike, postajući udžbenik i osnovno priručno sredstvo generacijama studenata, profesora, ali i svih znatiželjnika, koje interesuje istorija Istočna rimskog carstva. Napisao je i na desetine naučnih studija, koje se odnose na vizantijsko državno i društveno uređenje, državnu ideologiju, aspekte svakodnevnog vizantijskog života i proučavao istorijske izvore koji govore o odnosima Romeja i slovenskih naroda na Balkanu.

Bio je dopisni, a potom i redovni član Srpske kraljevske akademije, odnosno SANU-a, kao i počasni član Kraljevskog istorijskog društva u Londonu, počasni doktor univerziteza u Oksfordu i Strazburu, počasni član Britanske, Belgijske, Atinske, Austrijske akademije nauka, kao i dobitnik mnogobrojnih međunarodnih odlikovanja i priznanja. Na njegovu ličnu inicijativu, 1948. g. je osnovan Vizantološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti, na čijem čelu je bio do kraja svog života, dajući mu nemerljiv značaj i prestiž u svetu vizantologije.

Ovaj naučnik, svetskog renomea, preminuo je 24. oktobra 1976. godine, u Beogradu.

IZVOR: istorijskabiblioteka.com

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.