На данашњи дан рођен српски историчар Георгије Острогорски

19. јануар 2014.

коментара: 0

geogrije ostrogorski19. јануара 1902. – На Богојављење, у тадашњој руској престоници Петрограду, данашњем Санкт-Петербургу, рођен је Георгије Александрович Острогорски, српски историчар, руског порекла, један од најбољих византолога свих времена.

Школовао се у Немачкој и Француској, докторирао у Пољској, а у тадашњу Краљевину Југославију се доселио 1937. године, поставши професор београдског Филозофског факултета, на одсеку за историју, где је, током читавог свог радног века, предавао на предмету Историја Византије. Његово дело „Историја Византије“, спада у ред најзначајних синтеза византијске историје, превођено је на све светске језике, постајући уџбеник и основно приручно средство генерацијама студената, професора, али и свих знатижељника, које интересује историја Источна римског царства. Написао је и на десетине научних студија, које се односе на византијско државно и друштвено уређење, државну идеологију, аспекте свакодневног византијског живота и проучавао историјске изворе који говоре о односима Ромеја и словенских народа на Балкану.

Био је дописни, а потом и редовни члан Српске краљевске академије, односно САНУ-а, као и почасни члан Краљевског историјског друштва у Лондону, почасни доктор универзитеза у Оксфорду и Стразбуру, почасни члан Британске, Белгијске, Атинске, Аустријске академије наука, као и добитник многобројних међународних одликовања и признања. На његову личну иницијативу, 1948. г. је основан Византолошки институт Српске академије наука и уметности, на чијем челу је био до краја свог живота, дајући му немерљив значај и престиж у свету византологије.

Овај научник, светског реномеа, преминуо је 24. октобра 1976. године, у Београду.

ИЗВОР: istorijskabiblioteka.com

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.