Poreklo prezimena, selo Parcani (Sopot, Beograd)

28. novembar 2013.

komentara: 2

Poreklo stanivništva sela Parcani, Gradska opština Sopot – Grad Beograd. Iz knjige „Okolina Beograda“ Riste T. Nikolića – NASELJA SRPSKIH ZEMALJA (knjiga 2) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga V), Beograd 1903. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Selo je na stranama tri plećasta brdašca. Na jednom su Šijaci, na drugom Dragačevci a ne trećem je jedan deo Dragačevaca i Leskovac; iznad drugog su brda Brđani. Kuća ima i na visini od 350 metara i pod samim visom – 480 metara.

Tip sela.

Ovo selo je razbijenog tipa sa jasno izdvojenim krajevima:Šijaci, Potočari, Erčani, Brđani, Malo-Poljaci i Leskovac.

Starine u selu.

Na Vlaškom Brdu postoji svatovsko groblje, gde su se, vele, sreli i potukli dvoji svatovi. U Bostaništu postoji groblje sa velikim položenim pločama, zovu ga Madžarsko Groblje.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Ovo selo je najpre bilo na Trešnjama, gde su bile kuće stanovnika Ripnja i Popovića. Odatle su stanovnici ovoga sela za vreme bežanije 1813. godine bežali „preko“ i vraćajući se otuda, nastanili su su se na mestu, gde je danas selo Parcani. Kada je selo bilo na Trešnjama, imalo je 7 kuća u kojima su živele porodice:

Živanovići – ne zna se otkud su doseljeni***.

Mezuli – ne zna se otkud su doseljeni***.

Bukovčani – ne zna se otkud su doseljeni***.

Mirkovići su odnekud „od Levča“***.

Klinčevići su odnekud „od Levča“***.

Gagići su najpre bili u Boleču, odatle su došli na Trešnju pa po tome u Parcane***.

Docnije su se doselili:

Dragačevci ili Jovanovići i Radosavljevići su iz Goračića***.

Mijatovići i Radoičići su iz Dragačeva, nastanili su se u Leskovcu***.

Bajići i Tomići su iz Vrtišta – Niški srez***.

Brđani su iz Belčića(?)***.

Pantići su iz Orašja***.

Crnjakovići, otac dovodac iz Stojnika***.

 

***ne kaže se koju slavu slave.

 

IZVOR: „Okolina Beograda“ Rista T. Nikolić – NASELJA SRPSKIH ZEMALJA (knjiga 2) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga V), Beograd 1903. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Milan

    Moja baba je poreklom iz Parcana. Zvala se Zagorka/Gina Gajić, udata Tasić. Iz matične knjige venčanih znam da je rođena 21.03.1904 u Parcanima od oca Radovana i majke Anđelije Gajić

    • Aleksandra

      u Narodnoj Biblioteci u Beogradu mozete iznajmiti knjigu Todora Trifunovica – “Parcani pod visom”. To je hronika sela Parcani u kojem se nalaze porodicna stabla mahom svih familija koje su zivele Parcanima.
      U knjizi Borivoja Drobnjakovica “Ko smo mi Kosmajci” pise da Gajici iz Parcana su Bukovcani (dosli iz Bukovika, Arandjelovac), i da su Bjelopavlici.
      Na sajtu https://www.digitalni.arhiv-beograda.org/login.php imate digitalizovane maticne knjige tog kraja (birate crkvu u Popovicu), pa ako ste dokoni mozete listati unazad i traziti po imenima njenih roditelja.