Порекло презимена, село Парцани (Сопот, Београд)

28. новембар 2013.

коментара: 2

Порекло станивништва села Парцани, Градска општина Сопот – Град Београд. Из књиге „Околина Београда“ Ристе Т. Николића – НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА (књига 2) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига V), Београд 1903. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

 

Положај села.

Село је на странама три плећаста брдашца. На једном су Шијаци, на другом Драгачевци а не трећем је један део Драгачеваца и Лесковац; изнад другог су брда Брђани. Кућа има и на висини од 350 метара и под самим висом – 480 метара.

Тип села.

Ово село је разбијеног типа са јасно издвојеним крајевима: Шијаци, Поточари, Ерчани, Брђани, Мало-Пољаци и Лесковац.

Старине у селу.

На Влашком Брду постоји сватовско гробље, где су се, веле, срели и потукли двоји сватови. У Бостаништу постоји гробље са великим положеним плочама, зову га Маџарско Гробље.

 

Постанак села и порекло становништва.

Ово село је најпре било на Трешњама, где су биле куће становника Рипња и Поповића. Одатле су становници овога села за време бежаније 1813. године бежали „преко“ и враћајући се отуда, настанили су су се на месту, где је данас село Парцани. Када је село било на Трешњама, имало је 7 кућа у којима су живеле породице:

Живановићи – не зна се откуд су досељени***.

Мезули – не зна се откуд су досељени***.

Буковчани – не зна се откуд су досељени***.

Мирковићи су однекуд „од Левча“***.

Клинчевићи су однекуд „од Левча“***.

Гагићи су најпре били у Болечу, одатле су дошли на Трешњу па по томе у Парцане***.

Доцније су се доселили:

Драгачевци или Јовановићи и Радосављевићи су из Горачића***.

Мијатовићи и Радоичићи су из Драгачева, настанили су се у Лесковцу***.

Бајићи и Томићи су из Вртишта – Нишки срез***.

Брђани су из Белчића(?)***.

Пантићи су из Орашја***.

Црњаковићи, отац доводац из Стојника***.

 

***не каже се коју славу славе.

 

ИЗВОР: „Околина Београда“ Риста Т. Николић – НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА (књига 2) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига V), Београд 1903. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Milan

    Moja baba je poreklom iz Parcana. Zvala se Zagorka/Gina Gajić, udata Tasić. Iz matične knjige venčanih znam da je rođena 21.03.1904 u Parcanima od oca Radovana i majke Anđelije Gajić

    • Aleksandra

      u Narodnoj Biblioteci u Beogradu mozete iznajmiti knjigu Todora Trifunovica – “Parcani pod visom”. To je hronika sela Parcani u kojem se nalaze porodicna stabla mahom svih familija koje su zivele Parcanima.
      U knjizi Borivoja Drobnjakovica “Ko smo mi Kosmajci” pise da Gajici iz Parcana su Bukovcani (dosli iz Bukovika, Arandjelovac), i da su Bjelopavlici.
      Na sajtu https://www.digitalni.arhiv-beograda.org/login.php imate digitalizovane maticne knjige tog kraja (birate crkvu u Popovicu), pa ako ste dokoni mozete listati unazad i traziti po imenima njenih roditelja.