Порекло презимена, село Мали Мокри Луг (Звездара, Београд)

22. новембар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Мали Мокри Луг, Градска општина Звездара – Град Београд. Из књиге „Околина Београда“ Ристе Т. Николића – НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА (књига 2) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига V), Београд 1903. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

 

Положај села.

Ово насеље је у изворишту Мокролушког Потока. Горња Мала је око Екмеклука и Лишкове Механе, а Доња је ниже и мања је од Горње.

Воде.

У селу се пије бунарска вода. Готово свака кућа има бунар. У средини села постоји јака чесма. У атару села има више извора и две јаке чесме; Екмеклук и Пашина Чесма*.

*Названа по томе што је ту некада погинуо неки паша.

Тип села.

Село је подељено на Горњу и Доњу Малу. Куће су у Доњој мали збијеније но у Горњој. У малама се јављају групе кућа удаљене једна од друге од 100 до 200 метара. Неке су групе збијеније, неке растуреније, те је растојање између кућа у тим групама различито. У селу има око 130 кућа, највећа задруга је задруга Стошића са 23 душе. Остале задруге су мање.

Име селу.

Данашња села Мали Мокри Луг и Велики Мокри Луг најпре су се звали Мокри Лугови и тада су им куће биле у Селишту. На том месту су били лугови, те отуда име Луг. За време војевања Карађорђева са Турцима настане се становници на данашњим местима и од тада се један назове Валики а други Мали Мокри Луг*.

*То потврђује и Богић В. А.

Старине у селу.

И данас се познаје траг старога Цариградског Друма, који није ишао данашњим правцем поред Ашикове Механе, већ је обилазио с друге стране Екмеклука и излазио на данашњи друм одмах изнад Ашикове Механе.

 

Постанак села и порекло становништва.

Данашње село Мали Мокри Луг је постало за време Првога устанка, а до тада је постојао као Мокри Луг, где је данас Селиште.

Најстарији досељеници су у овом селу:

Стошићи су из Житорађе код Прокупља, славе Аранђеловдан.

Држаљинци и Бакаловићи су такође из Житорађе, Никољдан.

Тервиски су овде досељени пре Карађорђевог устанка али се не зна одакле, Никољдан.

Коцићи су од Прокупља, Лучиндан.

Јоргаћевићи су од Прокупља, Никољдан.

Момировићи су исто од Прокупља***.

** Лишкова и Ашикова Механа су различите механе, барем према књизи.

*** не каже се коју славу славе.

 

ИЗВОР:  „Околина Београда“ Риста Т. Николић – НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА (књига 2) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига V), Београд 1903. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.