Poreklo prezimena, selo Mali Mokri Lug (Zvezdara, Beograd)

22. novembar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mali Mokri Lug, Gradska opština Zvezdara – Grad Beograd. Iz knjige „Okolina Beograda“ Riste T. Nikolića – NASELJA SRPSKIH ZEMALJA (knjiga 2) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga V), Beograd 1903. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Ovo naselje je u izvorištu Mokroluškog Potoka. Gornja Mala je oko Ekmekluka i Liškove Mehane, a Donja je niže i manja je od Gornje.

Vode.

U selu se pije bunarska voda. Gotovo svaka kuća ima bunar. U sredini sela postoji jaka česma. U ataru sela ima više izvora i dve jake česme; Ekmekluk i Pašina Česma*.

*Nazvana po tome što je tu nekada poginuo neki paša.

Tip sela.

Selo je podeljeno na Gornju i Donju Malu. Kuće su u Donjoj mali zbijenije no u Gornjoj. U malama se javljaju grupe kuća udaljene jedna od druge od 100 do 200 metara. Neke su grupe zbijenije, neke rasturenije, te je rastojanje između kuća u tim grupama različito. U selu ima oko 130 kuća, najveća zadruga je zadruga Stošića sa 23 duše. Ostale zadruge su manje.

Ime selu.

Današnja sela Mali Mokri Lug i Veliki Mokri Lug najpre su se zvali Mokri Lugovi i tada su im kuće bile u Selištu. Na tom mestu su bili lugovi, te otuda ime Lug. Za vreme vojevanja Karađorđeva sa Turcima nastane se stanovnici na današnjim mestima i od tada se jedan nazove Valiki a drugi Mali Mokri Lug*.

*To potvrđuje i Bogić V. A.

Starine u selu.

I danas se poznaje trag staroga Carigradskog Druma, koji nije išao današnjim pravcem pored Ašikove Mehane, već je obilazio s druge strane Ekmekluka i izlazio na današnji drum odmah iznad Ašikove Mehane.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Današnje selo Mali Mokri Lug je postalo za vreme Prvoga ustanka, a do tada je postojao kao Mokri Lug, gde je danas Selište.

Najstariji doseljenici su u ovom selu:

Stošići su iz Žitorađe kod Prokuplja, slave Aranđelovdan.

Držaljinci i Bakalovići su takođe iz Žitorađe, Nikoljdan.

Terviski su ovde doseljeni pre Karađorđevog ustanka ali se ne zna odakle, Nikoljdan.

Kocići su od Prokuplja, Lučindan.

Jorgaćevići su od Prokuplja, Nikoljdan.

Momirovići su isto od Prokuplja***.

** Liškova i Ašikova Mehana su različite mehane, barem prema knjizi.

*** ne kaže se koju slavu slave.

 

IZVOR:  „Okolina Beograda“ Rista T. Nikolić – NASELJA SRPSKIH ZEMALJA (knjiga 2) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga V), Beograd 1903. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.