Poreklo prezimena, selo Veliki Mokri Lug (Zvezdara, Beograd)

21. novembar 2013.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Veliki Mokri Lug, Gradska opština Zvezdara – Grad Beograd. Iz knjige „Okolina Beograda“ Riste T. Nikolića – NASELJA SRPSKIH ZEMALJA (knjiga 2) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga V), Beograd 1903. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Ovo selo je po stranama Mokroluškog Potoka.

Ime selu.

Pričaju neki da se ranije zvalo Novo Selo.

Starine u selu.

Blizu sela sa obe strane Mokroluškog Potoka postoji Selište, gde su na početku postojala današnja sela Veliki i Mali Mokri Lug. Na tom se Selištu i danas nalaze tragovi naselja, kao i čunkovi od starog beogradskog vodovoda. Selo, koje je tu postojalo do 1813. godine, bilo je vrlo veliko i po pričanju nekih imalo je oko 300 kuća. Odatle su se stanovnici premestili na današnje lokacije za vreme Karađorđa, a po pričanju nekih posle bežanije, tj. kada su se nakon nekog vremena vratili iz bekstva. Neki su onda prešli u obližnja sela, Višnjicu, Banjicu i dr*

*O tome je Bogić V. A. zabeležio ovo: „Bile su im od ranije kuće u mestu Selištu, pa kada su bili pobjegli uz Kara-Đorđija i namjestili se na sadašnja mjestima, ovde su prozvali jedan Veliki a drugi Mali…“

Zemljište, na kome su danas Veliki i Mali Mokri Lug, dotle je bilo pod šumom.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Ovo selo je novijeg postanka, kao i Mali Mokri Lug. Oba su u početku postojala kao Mokri Lugovi, pa se potom izdvojili Veliki i Mali Mokri Lug.

U Velikom Mokrom Lugu najstariji su:

Ljubisavljevići su iz Toponice, Aranđelovdan.

Ćevalovići, Marinkovići i Grkovići su od Prokuplja iz sela Žitorađe, Aranđelovdan.

Docnije su se doselili:

Savčići su iz Međurova (Niški okrug), Nikoljdan.

Bogdanovići su od Bitolja, predak ime se prizetio u selu***.

*** ne kaže se koju slavu slave.

 

IZVOR: „Okolina Beograda“ Rista T. Nikolić – NASELJA SRPSKIH ZEMALJA (knjiga 2) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga V), Beograd 1903. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. niša petronijević

    nakon oslobođenja Beograda od Turaka davne 1807 god Karađorđe je naselio okolinu Beograda : Mirijevo, Mali i Valiki Mokri Lug, Beli Potok, itd. kao i Beograd : Palilulu, Čuburu. Torlak, itd. Svrljižanima i Torlacima ( Knjaževac ). I to su danas najstariji Beograđani. Svi ostali su došli u kasnijim vremenima.

  2. Dejan Marinković

    Evo mene iz Velikog Mokrog Luga familija Marinković slavi sv.Kozmu i Damljana(Vrače), od starina smo iz Žitorađe, od 1806 smo tu. Jasmo da smo pravi Beograđani jer kada je Karađorđe oslobađao Beograd bilo je više na primer Jermena nego Srba u Beogradu ili okolini, ne računajući Gročanski ili Ostružnički potez na primer.Takođe pojam Mokri Lug je geografski užasno veliki Od Kaluđerice,do današnjeg Dušanovca, Od Kumodraža do Cvetkove pijace, Današnja naselja Brraće Jerković,Medaković,Konjarnik,Šumice,Rudo,Padina, sve su to delovi Mokrog Luga bili nekada. A imamo i prelep pogled na ceo grad.