Poreklo prezimena Šupić

20. novembar 2013.

komentara: 3

Prezime Šupić obradio je Risto Milićević u knjizi Hercegovačka prezimena:

ŠUPIĆ (p), u Višnjevu (Gacko). U ovo selo Šupići su došli oko 1870. godine iz Trnovice (Borač) “svome zetu Višnjevcu”. Slave Nikoljdan (59:334).

Šupići su, tvrdi Novak Mandić, potomci srednjovjekovnog plemena Maleševaca, a prema porodičnom predanju, potiču od Kaluđerovića iz Banjana. Rod su sa Aleksićima, Dedijerima, Kovačevićima, Mandićima, Gojkovićima i sa “svim razbraćenim Maleševcima”. Sve ove porodice slave Ignjatdan i “ne uzimaju se među sobom” (147:604).

Šupića ima i u Izgorima kod Gacka.

Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    ŠUPIĆ (p), u Višnjevu (Gacko). U ovo selo Šupići su došli oko 1870. godine iz Trnovice (Borač) “svome zetu Višnjevcu”. Slave Nikoljdan (59:334). Šupići su, tvrdi Novak Mandić, potomci srednjovjekovnog plemena Maleševaca, a prema porodičnom predanju, potiču od Kaluđerovića iz Banjana. Rod su sa Aleksićima, Dedijerima, Kovačevićima, Mandićima, Gojkovićima i sa “svim razbraćenim Maleševcima”. Sve ove porodice slave Ignjatdan i “ne uzimaju se među sobom” (147:604). Šupića ima i u Izgorima kod Gacka. U ovom selu je rođen narodni heroj Obren Šupić (1907-1943). Početkom ustanka 1941. godine priključio se borcima rodnog kraja i ubrzo postao komandir čete u gatačkom pratizanskom bataljonu. Posebno se istakao u borbi protiv italijanskog okupatora kod sela Vrba. Prilikom povlačenja partizanskih snaga iz Hercegovine, juna 1942. godine, postavljen je za komandira čete 1. bataljona, Hercegovačkog NOP odreda. Pokazao je izuzetnu hrabrost i u napadu na Kupres, avgusta 1942. godine. Borbenost i snalažljivost ispoljio je i u borbama oko Travnika, u bici na Neretvi i drugim mjestima. Hrabro je pao kod Bijele iznad Konjica, početkom marta 1943. godine (169:267.268).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Jelena Todora Šupića

      Pozdrav rodu i plemenu iz Beograda od unuka i praunuka gospodina Todora Šupića, blaženopočivšeg kapetana prve klase u gardi Kralja Petra II. Rođenog 1908. Podvrš – preminulog 1980. Beograd
      Čuvamo poreklo, krsnu slavu i ikonu Sv. Ignjatija Bogonosca i deci pripovedamo o rodu i plemenu da se ne zaboravi.

      • Darko Petrik

        MIslim da smo sigurno familija. Moja prababa Mara Šupić bila je iz Podvrša, udala se za Gavrila Glogovca iz sela Panik, samo je Trebišnjica razdvojila ova dva mesta. Panik je potopljen za potrebe akumulacionog jezera kod Bileće, a Podvrš je nekada bio u sastavu Hercegovine, a sada je u Crnoj Gori. Šupića ima i u susednom selu Počekoviću, ovo znam zato što Šupići iz Podvrša i Počekovića danas žive u Beloj Crkvi u Banatu odakle sam i ja. Ne znam mnogo o Šupićima, jer je prababa Mara rođena verovatno polovinom 19-og veka. Znam da su moji rođaci Šupići živeli na Kosovu i da su nakon Drugog svetskog rata došli u Belu Crkvu kao kolonisti.