Порекло презимена, село Рудићи (Гламоч)

22. октобра 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Рудићи, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве и „башче” су испод кућа, а паша и ретка дрвета изнад кућа у Паљежима. Ливаде су у пољу (Рибњаку), а на планини у Старетини и Матраку. Један Јовичић има на планини колибу и кошару. Шума је изнад паше.

Положај и тип.

Куће леже на темену ниске терасе испод стране поља, и на овој страни.

Кућа има: Пердува 3, Тривуновића 4, Кесића 1 и Вракела 3. Куће Пердува су издвојене од осталих које чине групу. Од. ове групе је одвојена друга где су куће: Ненадића 4, Козоморе 1 и Ненадића 1. И у трећој групи су куће: Јовичића 3, Ловра 1, Иветића 2, Козомора 2, Сушића 1 и Ињца 1.

 

Порекло становништва.

Козомора (старо презиме Убавић) досељен је „давно” из Стекероваца. Њихов предак дошао је као дете уз мајку, која се била удала овде за једног Козомору.

Тривуновићи су се доселили из Пеуља почетком 19. века. Славе Св. Петра.

Јовичићи су се доселили из Цивљана (код Врљике) у првој половини 19. века. Отуда је „од потребе“ дошао њихов дед у најам, овде се оженио и остао. Славе Св. Николу.

Ловро је досељен из Пеуља, такође у првој половини 19. века. Слави Св. Ђурђа.

Иветића дед доселио се из Бастаха (у Ливањском Пољу). Слави Св. Стевана.

Кесића дед се доселио из Печенаца (у Грахову) у Брањешце. Ту је рођен његов отац, који је затим прешао у Халапић. Овде му је једном дошао Ђуг Омер и тражио расола; кад му Кесић није дао, Ђуг га дигне и он око 1860. године пређе из Халапића у Рудиће. Слави Св. Ђурђа.

Ненадићи су се доселили из Грковаца (у Ливањском Пољу). Тамо их је у задрузи било 60 чељади. Изделе се и једни доселе у Ковачевце. Одатле су прешли овде око 1860. године. Славе Св. Ђурђа.

Козомора се доселио из Халапића у кметство око 1870. године. Слави Св Јована.

Сушић је досељен из Халапића око 1870. године.

Ињац је доселио из Грковаца око 1880. године као приводак. Слави Св. Василија.

Вракеле су биле у Заглавици, Рудићима и Ћослијама; из последњег су села прешле овде око 1886. године. Славе Стевана Дечанског.

Пердуви су дошли из Пердухова Села у Брањешце и одатле овде око 1898. године.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.