Poreklo prezimena, selo Rudići (Glamoč)

22. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rudići, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive i „bašče” su ispod kuća, a paša i retka drveta iznad kuća u Palježima. Livade su u polju (Ribnjaku), a na planini u Staretini i Matraku. Jedan Jovičić ima na planini kolibu i košaru. Šuma je iznad paše.

Položaj i tip.

Kuće leže na temenu niske terase ispod strane polja, i na ovoj strani.

Kuća ima:Perduva 3, Trivunovića 4, Kesića 1 i Vrakela 3. Kuće Perduva su izdvojene od ostalih koje čine grupu. Od. ove grupe je odvojena druga gde su kuće: Nenadića 4, Kozomore 1 i Nenadića 1. I u trećoj grupi su kuće: Jovičića 3, Lovra 1, Ivetića 2, Kozomora 2, Sušića 1 i Injca 1.

 

Poreklo stanovništva.

Kozomora (staro prezime Ubavić) doseljen je „davno” iz Stekerovaca. Njihov predak došao je kao dete uz majku, koja se bila udala ovde za jednog Kozomoru.

Trivunovići su se doselili iz Peulja početkom 19. veka. Slave Sv. Petra.

Jovičići su se doselili iz Civljana (kod Vrljike) u prvoj polovini 19. veka. Otuda je „od potrebe“ došao njihov ded u najam, ovde se oženio i ostao. Slave Sv. Nikolu.

Lovro je doseljen iz Peulja, takođe u prvoj polovini 19. veka. Slavi Sv. Đurđa.

Ivetića ded doselio se iz Bastaha (u Livanjskom Polju). Slavi Sv. Stevana.

Kesića ded se doselio iz Pečenaca (u Grahovu) u Branješce. Tu je rođen njegov otac, koji je zatim prešao u Halapić. Ovde mu je jednom došao Đug Omeri tražio rasola; kad mu Kesić nije dao, Đug ga digne i on oko 1860. godine pređe iz Halapića u Rudiće. Slavi Sv. Đurđa.

Nenadići su se doselili iz Grkovaca (u Livanjskom Polju). Tamo ih je u zadruzi bilo 60 čeljadi. Izdele se i jedni dosele u Kovačevce. Odatle su prešli ovde oko 1860. godine. Slave Sv. Đurđa.

Kozomora se doselio iz Halapića u kmetstvo oko 1870. godine. Slavi Sv Jovana.

Sušić je doseljen iz Halapića oko 1870. godine.

Injac je doselio iz Grkovaca oko 1880. godine kao privodak. Slavi Sv. Vasilija.

Vrakele su bile u Zaglavici, Rudićima i Ćoslijama; iz poslednjeg su sela prešle ovde oko 1886. godine. Slave Stevana Dečanskog.

Perduvi su došli iz Perduhova Sela u Branješce i odatle ovde oko 1898. godine.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.