Poreklo prezimena, selo Zajaruga (Glamoč)

19. oktobar 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Zajaruga, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod kuća, i to do vode su Podvornice i Podvode, a preko vode Girapuše i Trnovače. Paša je iznad sela po kršu Đurincu i Ćurliku. Livade su ispod sela u Busevačama i iznad paše u dolu Vaganu, na Slovinu, u Hrbini i Bukoviku. Seno prevlače u selo. Trojica iz Velikog Sela imaju u Hrbini košare, gde zimi izgone mal da ga ishrane senom. Košara ima i u dolu Vaganu, a košara Babića iz Skucana je na terasi. U Velikom Selu Podbrdo je bilo čitluk Topčije, a Nadbrdo čitluk Isakovića iz Malkočevaca. U Malom Selu kuće Babina su bile čitluk Filipovića, a kuće Dokića čitluk Isakovića.

Iz sela vodi put preko Jaruge (i ćuprije) na cestu.

Položaj i tip.

U Malom Selu kuće leže na strani. U Velikom Selu izdvajaju se Nadbrdo i Podbrdo. U Nadbrdu kuće su ivicom između temena jedne niske terase i strane a u Podbrdu kuće su po strani te niske terase. Vodu piju sz rečice Jaruge.

U Malom Selu su kuće: Babića 5, Đukića 1 i Dokića 3. Kuće Babića odvojene su od kuća Đukića i Dokića njivama i ovo odstajanje iznosi oko 100 m. U Velikom Selu su kuće: Dokića 5, Avrama 1, Ćosića 1, Žola 1, Đukića 3,. Paštra Z, Jakišića 3, Ćosića 1, Žola 1, Radoja 4, Avrama 4, Duvnjaka 2, Marića 3, Lovra 1 i Mrđena 1. Ove su kuće jedna do druge i leže u krugu na temenu terase; između kuća na temenu je gumno.

 

Poreklo stanovništva.

Avrami su starosedeoci i slave Sv. Nikolu. Oko 1800. godine Avrame je pomorila kuga i ostao je samo »Nejak“ Gavro sa majkom. Majku mu uzme Đurak Duvnjak.

Duvnjaci slave Sv. Đurđa. Doseljeni su iz Duvna početkom 19. veka.

Dokići slave Sv Jovana. U Vrbici (u Livanjskom Polju) živela su tri brata. Kad je „ćesar sa vojskom išao na Bosnu“, jedan pređe u Polaču (u Dalmaciji), drugi ostane u Vrbici, a treći pobegne u Mostar. Onaj iz Vrbice preseli se ovde početkom 19. v^ka. „Prije Austrije” jedan Dokić odselio je odavde u okolinu Banja-Luke, a drugi u okolinu Dervente. Jedan Dokić je odselio iz Vrbice u Varcar.

Marići slave Sv. Jovana. Živeli su u Starom Selu. Kad je jednom na njihovoj livadi u Škadimu nađen mrtav „pašalija” („carski čovek“), Marić su morali da plate „krvarinu”. Imali su svoju vlastitu zemlju i „samo dvizica“ crnih sto i „na tomruke su mlijeko točili”. T\rci su im onda oteli zemlju i mal i ostavili im samo kućište. Jedni su, ostali u Starom Selu, a drugi su početkom 19. veka prešli u Zajarugu.

Žole slavi Arh. Mihaila. Doseljen je iz „Kavura“ početkom 19. veka.

Ćosići su se doselili iz Brajića u prvoj polovini 19. veka. Njihovog lretka dovela je mati kao dete udavši se za Ivetića. Slave Sv. Jovana.

Paštre su doselile iz Rudina sredinom 19. veka. Rod su Paštrama iz Čukura. Slave Sv. Đurđa.

„Prije Austrije” su došli:

Jakišići iz Sgarog Sela. Njihov predak Jakiša došao je u Staro Selo iz Dalmacije „kad je ćesar kupio soldate”. Slave Sv. Stevana;

Đukići s Jakira;

i Bibići iz Brda.

„Poslije Austrije“ došli su:

Radoje iz Đuličana. Slavi Sv. Stevana;

Mrđen iz Prijana, ušavši udovici u kuću. Slavi Sv. Stevana;

i Lovro iz Starog Sela. Slavi Sv. Đurđa.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Rade

    Poštovani,
    Ne znam koju slavu slave Jakiše-Jakišići,a trebalo bi sv.Nikolu(moguće i Jovandan ili Đurđevdan kao i sv.Arhanđel),jer vidim da su doselili iz Dalmacije,a ovdje postoji i selo Jakiri( porodica iz Dalmacije),pa me sve to upućuje na zaključak da su Jakiše’ od brastva Jakičića-Rubeźića( na hrvatski Rubčić,Rubić) iz Onogošta-Nikšić.
    Dio brastva je źivio od 13 vijeka u Omišu,Makarskoj i u zaleđe Zadra,Knin.. kao vlastela Humska,i kasnije su migracije bile redovne posle dolaska Turaka u staru Hercegovinu 1465.god.,potom za vrijeme Kandijskog i Morejskog rata,a redovno su naseljavali i posle pandemija(kuge,kolere i td…) u primorskim gradovima Dalmacije..,fratri su nudili dobre uslove,puste kuće i obrađivanu zemlju,i dr…..
    Halpo grupa(DNK) ovog brastva je I2a PH908 Y3130.
    Svako dobro vam źelim Jakišićima.
    Email:[email protected]