Порекло презимена, село Заглавица (Гламоч) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Заглавица, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“ Порекло становништва села Заглавица, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“ Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Заглавица (Гламоч)

Порекло презимена, село Заглавица (Гламоч)

Порекло становништва села Заглавица, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су испод, а паша је изнад кућа. Ливаде су на планини, у Вагану, Словину и Долу. Четворица Нинковића имају „стања“ (колибе и кошаре) у Вагану и Долу.

Положај и тип.

Куће леже ивицом, између равни поља и кршне стране. Воду доносе са јаруге Врбе и из бунара Царевца.

Кућа има: Нинковића 7, Дакића 1, Бароша 1 и Дјаковића 2. Куће су у низу.

 

Порекло становништва.

Дакићи су се доселили из Старог Села почетком 19. века. Тамо су се звали Марићи. „Из њихове куће излазило је по дванаест бешика“. Имали су ливаду у Шкадиму (у Рбини) и на коси Ужинарици „исекли су их хајддуци“. Доцније ту „изоравани јасикови томруци“, на које је ишла њихова „вареника“. На месту Дакића у Старом Селу сад је Козомора.

Барош је досељен из Казанаца (у Ливањском Пољу) у првој половини 19. века. Слави Св. Николу.

Дјаковићи су досељени из Пријана средином 19. века. Славе Св. Ђурђа.

Нинковићи су досељени из Хасанбеговаца у другој половини 19. века. У Хасанбеговце су дошли раније из Поповића. Славе Св. Јована.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top