Порекло презимена, село Карајизовци (Гламоч)

19. октобра 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Карај(и)зовци, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Паша је по кршу, изнад кућа, у Матијевачама. Ливаде су у планини, у Великом и Малом Сланом Долу. Jедан Дедић има горе кошару и колибу; тамо истерају благо у зиму и полазе му.

Положај и тип.

Куће леже ивицом између кршне стране и равни. Воду захватају са Бунара и Водице (извора у стублу).

Кућа има: Крндија 3, Кобилића 3, Дедића 6 и Јозића 4. Куће су у низу.

 

Порекло становништва.

Кобилићи (муслимани) су „старо племе”.

Дедићи, муслимани, како се прича, „изишли“ су од Сиња, где су живели на „цетинској ћуприји”. Тамо има Дедића католика.

Јозићи (старо презиме Пухале) јесу досељеници непознатог порекла. Били су у Видимлијама на месту Крчмара; одатле их је кренуо Ђонлагић, а примио их је Тодоровић.

Крндије су живеле у Вагану око 1840. год. Тамо су имали 300 оваца и 40 крава. Кад је једне године била врло дуга зима и нигде нису могли сена наћи, отерали су стоку у планину, и оставили је тамо да је не гледају. Ту је стока липсала. Тада им је било остало само „једно парипче”. Они пођу у лоље и дођу у најам муслиману Додику. Кад су хајдуци запалили Додика, они пређу другоме муслиману у Копић и одатле око 1860. год. дођу у Карајизовце, на имаље Тодоровића, трговца из Ливна.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.