Poreklo prezimena, selo Dolac (Glamoč)

19. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Dolac, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod kuća. Paša je pa kršu, oko sela, najviše u Kujačama, ispod Cincera. Livade su u polju i na planini u Malom Slanom Dolu. Trojica Radića imaju kolibe i košare u Leskovcu, a jedan Radić i jedan Erceg u Malom Slanom Dolu. Tamo su zimi sa stokom. Ko ima malu porodicu ne ide u planinu.

Ispod sela je vrelo Ribnjač. Kad voda „vri“, u njemu se pojave „paljurice” (sitne ribe) i odu kad i voda ode. Nekad ostanu u lokvici i krepaju. Tada ih kupe seljaci iz Kopića, Doca i Dragnića; poneko nakupi pet do šest kila; i pojede sa čeljadima.

Položaj i tip.

Kuće leže ivicom između kršne strane i plavine. Vodu donose sa bunara iz polja. Taj bunar zasuši oko Petrovdana i suv je za tri meseca; tada nose vodu iz sred polja, iz bunara Novaka, koji je kod jaruge i iz koga voda „vrije“. Po jaruzi su vrela Krovci. U proleće, jednom u deset godina, voda provri ispod sela, na primer ispod. Velića pojate, ispod kuće Podkrajca itd.

Kuća ima: Podkrajca 1, Vuleta 6, Ercega 6, Radića 1, Vuleta 4, Đurana 1, Ercega 2, Vuleta (Bilića) 4, Dokoza 1, Velića 2 i Radića 8. Prve kuće i to: Podkrajca, Vuleta, Ercega i Radića odvojene su od ostalih kuća koritom, koje je leti suvo.

 

Poreklo stanovništva.

Starosedelačke su ove muslimanske porodice: Velići i Dokozi.

Vulete su takođe starosedeoci. Slave Sv. Đurđa.

Stari doseljenici nepoznatog porekla jesu:

Podkrajac, slavi Sv. Nikolu i Đuran, slavi Sv. Jovana.

Radići su bili u Skucanima. Tu je ostala žena sa sirotnom decom, pa pređe u Dragnić Đonlagićima da čuva goveda kao „izmećar”. Tu ih zadesi kuga, iza koje dođu Velićima u kmetstvo. Slave Sv. Tomu. Jedan Radić, koji je do Ercega, došao je tu „prije Austrije“ od one grupe Radića; tu je kupio zemlju.

Ercezi slave Sv. Luku. Doselili su se iz Hercegovine početkom 19. veka.

Erceg (Marčeta) slavi Sv. Nikolu. Doselio se iz Priluke (u Livanjskom Polju) oko 1890. god.; ovde je kupio zemlju. U Priluku je došao iz Rujana „uz bunu” 1875. god.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.