Порекло презимена, село Долац (Гламоч)

19. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Долац, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су испод кућа. Паша је па кршу, око села, највише у Кујачама, испод Цинцера. Ливаде су у пољу и на планини у Малом Сланом Долу. Тројица Радића имају колибе и кошаре у Лесковцу, а један Радић и један Ерцег у Малом Сланом Долу. Тамо су зими са стоком. Ко има малу породицу не иде у планину.

Испод села је врело Рибњач. Кад вода „ври“, у њему се појаве „паљурице” (ситне рибе) и оду кад и вода оде. Некад остану у локвици и крепају. Тада их купе сељаци из Копића, Доца и Драгнића; понеко накупи пет до шест кила; и поједе са чељадима.

Положај и тип.

Куће леже ивицом између кршне стране и плавине. Воду доносе са бунара из поља. Тај бунар засуши око Петровдана и сув је за три месеца; тада носе воду из сред поља, из бунара Новака, који је код јаруге и из кога вода „врије“. По јарузи су врела Кровци. У пролеће, једном у десет година, вода проври испод села, на пример испод. Велића појате, испод куће Подкрајца итд.

Кућа има: Подкрајца 1, Вулета 6, Ерцега 6, Радића 1, Вулета 4, Ђурана 1, Ерцега 2, Вулета (Билића) 4, Докоза 1, Велића 2 и Радића 8. Прве куће и то: Подкрајца, Вулета, Ерцега и Радића одвојене су од осталих кућа коритом, које је лети суво.

 

Порекло становништва.

Староседелачке су ове муслиманске породице: Велићи и Докози.

Вулете су такође староседеоци. Славе Св. Ђурђа.

Стари досељеници непознатог порекла јесу:

Подкрајац, слави Св. Николу и Ђуран, слави Св. Јована.

Радићи су били у Скуцанима. Ту је остала жена са сиротном децом, па пређе у Драгнић Ђонлагићима да чува говеда као „измећар”. Ту их задеси куга, иза које дођу Велићима у кметство. Славе Св. Тому. Један Радић, који је до Ерцега, дошао је ту „прије Аустрије“ од оне групе Радића; ту је купио земљу.

Ерцези славе Св. Луку. Доселили су се из Херцеговине почетком 19. века.

Ерцег (Марчета) слави Св. Николу. Доселио се из Прилуке (у Ливањском Пољу) око 1890. год.; овде је купио земљу. У Прилуку је дошао из Рујана „уз буну” 1875. год.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.