Poreklo prezimena, selo Donje Ravno (Kupres)

13. oktobar 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Donje Ravno, opština Kupres. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne i saobraćajne prilike.

Ispod kuća u ravni su njive i livade, i to u Kamenju, Valjovima, Čvorkovom Guvnu, Sridnjoj Lokvi, Mašatima itd. Paša je po kršnoj strani iznad sela, u Strani, Ravašnici, Straži, Pearcu, Gvozdu i Poljani; s druge strane, po dnu polja, ispod njiva, opet je „paškula”.

Drva za ogrev i japiju donose iz Ravašnice na sebi, na ručnim saonama, na konju i na volovskim saonama. Jelovu i tisovu japiju za „šimlu” donose iz Raduše.

Položaj i tip.

Kuće leže ispod ivice, na kojoj se spajaju krš sa strana i ravan. Iznad kuća na strani je paša, a ispod kuća su njive i livade. Vodu piju leti sa Vođenice, a zimi tope smeg i tako dobijaju vodu i za „hajvan“ i za sebe.

U jednoj grupi su 3 kuće Mračajaca; od njih je odvojena 1 kuća Mračajca. Od ove kuće je rastavljena grupa sa 9 kuća Kumovića. U daljoj grupi su 11 kuća Lugonja. Oh ove je odnojeia njivama, sa rastojanjem od 100 m, grupa, u kojoj su kuće Vasića. Odvojena od Vasića njivama i livadama, sa rastojanjem od 200 m, jeste grupa, u kojoj su 7 kuća Lugonja. Od ovih su nešto izdvojene kuće: Bojanića 1, Bukvića (u grupi) 8, Golića 2, Pažina 1, Tesla 1 i Lugonja 3. Zatim dolaze njive i livade, na dužini oko 100 m, pa kuće: Kmetaša 8, Begića 2, Velemira 1, Bilkana 1, Tesla 1, Makitana 1 Mirića 1, Velemira 2, Elezovića 2, Živanića 1, Janjića 1 i Lugonja 2.

Starine i poreklo stanovništva.

U ravni polja u Kršima su jedni Mašati. Drugi su u Dvorišćima, kraj ramskog puta.

Na mestu Mirića bila je porodica Hodžića, koja je obamrla. Na mestu Vasića bili su muslimani Isanići, koji su „otprtljali“ u Gornji Vakuf. Na mestu Bojanića bili su muslimani Hazine, koji su takođe otišli u Gornji Vakuf.

Elezovići, muslimani, starosedeoci su.

Kmetaši, muslimani, ovde su „od postanja“. Kad su bili u jednoj kući, imali su toliko ovaca, da su im zadnje ovce bile kod kuće, dok su prve stizale u Gvozd, daleko pola sata hoda od kuće.

Kumovići i Lugonje su rod. Doselili su od Ljubuškog početkom 19. veka.

Begići, muslimani, doselili su se od Cetine početkom 19. veka. Kod Cetine (u Dalmaciji) bila im je kula, a u Zvirnjači bio im je kmet Meštrović, kod koga su držali svoj mal.

Makitan je doselio iz Oboraca (više Donjeg Vakufa) u prvoj polovini 19. veka. Njegov praded je bio u najmu kod Begića, i odatle je preselio begu. Slavi Sv. Jovana.

Bojanić je doselio iz Gornjeg Vukovskog u prvoj polovini 19. veka. Slavi Sv. Luku.

Mračajci su se doselili iz Mračaja sredinom 19. veka. Slave Sv. Jovana.

Velemir je doselio iz Baljaka sredinom 19. veka. Ded mu je bio u najmu kod Bogića. Slavi Sv. Đurđa.

Vasići su se doselili iz Gornjeg Vukovskog u drugoj polovini 19. veka. Njihovi su očevi bili po najmu, pa ih je naselio beg. Slave Sv. Nikolu.

Golić je doselio iz Gornjeg Vukovskog u drugoj polovini 19. veka. Njegov otac se oženio od Bukvića i ušao je ženi u kuću. Slavi sv. Đurđa.

Pažin je doselio iz Golinjeva u drugoj polovini 19. veka. Dovela ga je mati kao dete udavši se za Sima Bibera. Slavi Sv. Đurđa.

Velemir je doselio iz Rilića u drugoj polovini 19. veka. Njegov je otac „hodao po najmu i ugovorio se u Miriće“. Slavi Sv: Đurđa.

Janjić je došao iz Gornjeg Vukovskeg u drugoj polovini 19. veka. Otac mu je došao u najam kod Begića. Jedan Helez bio mu je dao pojatu pod najam da u njoj stanuje. Kad je „naišla gruntovnica, on se kazao kmetom. Slavi Sv. Jovana.

Živanić se doselio iz Donjeg Vukovskog krajem 19. veka. Kupio je zemlju od Heleza. Slavi Sv. Đurđa.

Doseljenici nepoznatog porekla jesu:

Bukvići. Njihov praded Bukva došao je u prvoj polovini 19. veka. Pravio je kuće i mogao je „slemenom da šeta“. Slavi sv. Đurđa;

Teslo; Njihov predak bio je na kućištu Mirića. u prvoj polovini 19. veka;

Mirići. Njihov predak čuvao je goveda i naselio ga je beg; i Bilkan. Njegov je predak bio u najmu kod Begića.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Todor

    Nema nista za Pepiće i Jarčeviće?